Навчання з охорони праці: «До європейської практики, відверто кажучи, нам ще далеко»


Навчання з охорони праці: «До європейської практики, відверто кажучи, нам ще далеко»

Про ситуацію, що склалася сьогодні в галузі спеціального навчання в Україні, прийдешні зміни та перспективи галузі журналу «Охорона праці і пожежна безпека» (ОППБ) розповів директор ДП «Головний навчально-методичний центр Держпраці» (ДП «ГНМЦ») В’ячеслав Миколайович Субботін та дав слушні рекомендації щодо того, як працедавцю обрати навчальний центр і на що звернути увагу…

На наші питання відповідає директор ДП «ГНМЦ» В’ячеслав Субботін.

В’ячеславе Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, якими нормативними документами регламентується діяльність центрів, що проводять навчання працівників з питань охорони праці? Як ви оцінюєте ситуацію, що склалася сьогодні в даній галузі навчання в Україні?

Навчання здійснюється на підставі Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-XII, наказу Державного комітету України з нагляду за охороню праці (Держнаглядохоронпраці) «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» від 26 січня 2005 р. № 15 (Наказ № 15), нормативно-правових актів з охорони праці. Що стосується контролю й нагляду за порядком навчання та перевіркою знань, то ці функції покладено на Державну службу України з питань праці (Держпраці) та делеговані її територіальним представництвам.

Сьогодні на ринку спеціалізованої освіти працює близько 400 суб’єктів господарювання, які подали декларацію згідно з постановою Кабміну «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

Але насправді не всі поміж них зайняті належною діяльністю. Активних суб’єктів по всій країні близько 200. У Києві, наприклад, задекларовано майже 160 навчальних центрів (НЦ), а реально функціонуючих — десь до 50.

На жаль, ситуація в даній сфері не надто оптимістична. За той час, доки діяв мораторій, а це майже 2 роки, коли територіальні управління Держпраці були позбавлені можливості здійснювати дієвий контроль за навчанням, деякі навчальні центри вирішили, що можна заробляти гроші, фактично нічого не витрачаючи на саме навчання, проводячи його формально або взагалі не проводячи. І хоча на сьогодні мораторію вже немає, але проблема залишилась.

Звісно, Міністерство соцiальної політики України (Мінсоцполітики), як і Держпраці, це не влаштовує. Адже однією з причин нещасних випадків на виробництві є саме недотримання правил з охорони праці. Після настання нещасного випадку насамперед з’ясовують, яким чином людина була допущена до робіт із підвищеною небезпекою і де проходила навчання. І що стає відомо? Або такий НЦ відсутній, або в центрі стверджують, що цій людині посвідчення не видавалось.

Тому всім НЦ було запропоновано спільно розробити зміни до Наказу № 15, щоб навести лад у сфері навчання, заснованого на чітких і прозорих критеріях. Але, не все так просто…

Читайте докладніше:
Які форми навчання існують і які напрями користуються найбільшим попитом?
Хто наразі несе відповідальність за навчання?
Чи передадуть професійну освіту вишам?
Як працедавцю вибрати НЦ для навчання працівників з питань охорони праці?

Повна версія інтерв’ю — в рубриці «Досвід компаній. Інтерв’ю» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №7, 2018.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...