Настання негативних наслідків від протиправних дій роботодавця — які відшкодування?


Настання негативних наслідків від протиправних дій роботодавця — які відшкодування?

Роботодавець, суб’єкт господарювання у лісовому господарстві та лісовій промисловості, зобов’язаний вчасно розробляти і затверджувати інструкції з охорони праці для професій та видів робіт, інші необхідні нормативні акти і документи відповідно до вимог, установлених законодавством на основі наказу Державного комітету України з нагляду за охороною праці «Про затвердження Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості. НПАОП 02.0-1.04-05» від 13 липня 2005 р. № 119 (далі — Правила охорони праці; НПАОП 02.0-1.04-05) та інших нормативно-правових актів з охорони праці та з урахуванням специфіки природно-виробничих умов функціонування такого підприємства.

* За матеріалами цивільної справи Черкаського районного суду Черкаської області № 707/1222/17 за позовом Т. і Д. до державного підприємства «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» про відшкодування моральної шкоди.


У статті «Настання негативних наслідків від протиправних дій роботодавця — які відшкодування?» читайте докладніше: 
1. Недотримання правил — завжди причина трагедії
2. За заподіяну шкоду платитиме роботодавець!


Порушення роботодавцем, суб’єктом господарювання цього обов’язку тягне за собою негативні наслідки від впливу на працівників небезпечних і шкідливих виробничих чинників, що можуть мати місце під час виконання лісогосподарських робіт, що, своєю чергою, призводить до інших наслідків — обов’язку суб’єкта господарювання відшкодовувати шкоду.

При цьому обов’язок відшкодування шкоди може виникати також і перед близькими особами працівника, якщо з таким працівником трапився нещасний випадок на виробництві, внаслідок чого той загинув, та в такому разі його близьким буде відшкодована моральна шкода, завдана неправомірним недотриманням роботодавцем Правил охорони праці.

Обставини трагедії. Причинно-наслідковий зв’язок

5 серпня 2016 р. з лісорубом ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» О., який згідно з нарядом працював в Кумейківському лісництві в складі бригади на ділянці лісу та виконував роботи по проведенню суцільної санітарної рубки, під час валки лісу стався нещасний випадок — звалився стовбур дерева і вдарив лісоруба О. Це призвело до травм, несумісних із життям, і через деякий час О. помер.

У висновку Черкаського обласного бюро судово-медичної експертизи від 9 вересня 2016 р. зазначено, що причиною смерті лісоруба О. є суміжна травма тулуба та кінцівок внаслідок удару від падаючого предмета.

У висновку службового розслідування було зазначено, що нещасний випадок на виробництві, під час якого загинув О., стався внаслідок порушення технологічного процесу та невиконання цілої низки вимог інструкції з охорони праці.

Таблиця
Дані висновку службового розслідування


з/п

Учасники cлужбового розслідування

Дії, що призвели до нещасного випадку

Які вимоги нормативно-правових актів порушено

1

2

3

4

1

Лісоруб ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» О.

Не визначив правильний напрямок безпечного звалювання дерева (не у бік нахилу дерева та розвитку крони) та, не слідкуючи за падаючим деревом, яке зрізувалось, здійснив відхід в небезпечне місце (не під кутом 45–60° до напрямку, протилежного напрямку звалювання дерева)

Пункти 15.3.14 та 15.3.45 НПАОП 02.0-1.04-05, чим порушив вимоги п. 3.8.13 «Інструкції з охорони праці № 1 при валці дерев на суцільних та вибіркових рубках з переміщенням бензопил типу Штиль, Хюскварна, Мотор Січ,
Урал, Дружба» та вимоги п. 3.17 «Інструкції з охорони праці № 8 для вальника лісу і лісоруба», затвердженої наказом директора ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» від 17 лютого 2015 р. № 263

2

Майстер лісу ДП «Корсунь-Шевченківське
лісове господарство» С.

Не проконтролював належним чином дотримання лісорубом О. вимог безпеки при проведенні валки дерев

Вимоги п. 6.10 НПАОП 02.0-1.04-05, вимоги п. 6 розд. VІ Посадової інструкції майстра лісу ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство», затвердженої директором ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» від 2 лютого 2015 р.

3

Лісник Кумейківського лісництва
ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» В.

При розробленні карти № 106 технологічного процесу не вказав нормативних актів та інших документів, вимоги яких обов’язкові для виконання бригадою (ланкою) у доповнення до вимог карти, при складанні акта готовності лісосіки до розроблення не вказав підпис особи, що підтверджує виконання підготовчих робіт, не здійснював належний контроль за додержанням працівниками правил і норм охорони праці

Вимоги додатка 3 до підп. 15.1.5, п. 15.1.6 НПАОП 02.0-1.04-05, та вимоги п. 25 розд. II, п. 8 розд. VI Посадової інструкції лісника ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство», затвердженої директором ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» від 2 лютого 2015 р.

На підставі висновку комісії нещасний випадок, що стався з лісорубом О., визнано таким, що пов’язаний з виробництвом, відповідно до підп. 1 і 2 п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

19 вересня 2016 року було складено акт за формою Н-1*, і нещасний випадок, який стався 5 серпня 2016 року з О., визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №2, 2019.
Автор — Лариса Сидорова, юрист, експерт із цивільного судочинства

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...