Наша безпека — у наших руках! В агрохолдингу «Астарта» провели евакуаційні навчання


Наша безпека — у наших руках! В агрохолдингу «Астарта» провели евакуаційні навчання

У компанії «Астарта», одному з провідних вертикально інтегрованих агропромислових холдингів України, що забезпечує роботою понад 13 тисяч чоловік, проходили евакуаційні навчання, в яких узяли участь співробітники та керівники підприємства.

22 серпня в приміщеннях Astarta Organic Business Center проводилися евакуаційні навчання, в яких брали участь більше 300 співробітників та керівників агропромхолдингу «Астарта», зокрема представників цукрових заводів, які саме в цей час перебували в центральному офісі на робочих нарадах. Захід відбувся із залученням пожежної техніки ДСНС Подільського району міста Києва, поліції, карет швидкої медичної допомоги та організацій з технічного обслуговування систем протипожежної автоматики будівлі.

В агропромхолдингу наголошують, що особливу увагу тут приділяють створенню й впровадженню системи контролю за дотриманням заходів із пожежної безпеки й охорони праці та розробці програм і організації практичних заходів для профілактики нещасних випадків, пожеж та аварій на своїх виробничих об’єктах.

Щодо організації пожежної безпеки в компанії «Астарта» виокремлюють три етапи:

  • Підготовчий, під час якого узгоджуються відповідні питання з місцевими державними службами, готується поточна документація, проходять технічна перевірка протипожежного обладнання та усний інструктаж для працівників.
  • Проведення евакуації, коли представники компанії стають учасниками навчання з пожежної безпеки, відтак здійснюється контроль етапів практичного навчання та виконується його аналіз.
  • Підсумковий, у ході якого аналізуються чек-листи, розроблені в компанії для оцінки ефективності заходів з евакуації персоналу у разі надзвичайної ситуації, та отримана інформація від співробітників компанії, організації з технічного обслуговування систем протипожежної автоматики будівлі та органів ДСНС про перебіг планових навчань, підбиваються підсумки й фіксуються відповідні висновки.

У компанії розповідають, що на підставі отриманих висновків в подальшому проводяться додаткові інструктажі, планові навчання, за потреби організується придбання додаткового устаткування та ремонт або коригуюче налаштування систем протипожежної автоматики.

Андрій Бесараб, провідний фахівець з охорони праці та пожежної безпеки компанії «Астарта» пояснює, що «насамперед потрібно порозумітися з керівниками різних підрозділів підприємства та впевнитися, що запланований навчальний захід буде проведено за планом. Бо коли керівник звертається до підлеглих, мовляв, «вибіжіть, а я тут постою або попрацюю», то, звісно, про жодну відповідальність годі й казати. А коли досягається згода, то всі співробітники компанії діють відповідно до розробленого плану».

Слід зазначити, що головний офіс компанії «Астарта» обладнано пожежною сигналізацією, системою оповіщення, системами димовидалення та іншими системами протипожежної автоматики, встановлено аварійне освітлення і сертифіковані протипожежні двері, що автоматично відмежовують частину приміщення, де виникла пожежа, від інших зон. У приміщенні облаштовано шафи пожежних кранів, є протипожежне устаткування, зокрема пожежні рукави, вогнегасники, розміщено план-схеми евакуації.

Найважливішими для пожежної безпечності працівників компанії в «Астарта» називають практичні навички. Катерина Банщікова, начальник відділу екології, охорони праці та сертифікації департаменту сільськогосподарського виробництва повідомила, що «необхідно поступово опановувати навички поводження під час пожежі… Коли співробітники компанії беруть участь у відпрацюванні навчальних заходів, у них залишаються незабутні враження.
Тож на майбутнє вони чітко знатимуть, як поводитися за певної ситуації, що зменшить ризик травмування й загибелі людей та прискорить заходи щодо ліквідації самої надзвичайної ситуації».

У компанії «Астарта» розроблено п’ятирічну програму навчання з пожежної безпеки, а навчальні заходи проводять на всіх об’єктах підприємства. Фахівці з охорони праці агропромхолдингу наголошують, що важливим фактором є системність. Бо з часом інформація стирається у пам’яті.

До того ж у компанію щорічно приймаються нові співробітники, яких потрібно оперативно навчити. Андрій Бесараб додає: «У технічні засоби можна вкласти мільйони гривень, та коли людина не знає, як себе поводити в разі виникнення НС, зокрема під час пожежі, то всі витрати на техніку виявляться марними. Якщо ж людина знається на правилах поведінки під час пожежі та відпрацьовує їх на практичних заняттях, вона спроможна не лише врятувати своє життя, а й надати допомогу іншим».

В агропромхолдингу «Астарта» зазначають, що подібні навчання вкотре підтверджують: «Наша безпека — у наших руках», і наголошують, що про цей принцип потрібно пам’ятати завжди!

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека» №10, 2018

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Придбати журнал  Свіжий номер журналу  Найближчі заходи

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...