Населення по-новому навчатимуть діям у надзвичайних ситуаціях: постанова Кабміну


Населення по-новому навчатимуть діям у надзвичайних ситуаціях: постанова Кабміну

Кабмін постановою від 26.07.2018 р. №592 вніс зміни до Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях.

Це рішення вдосконалює систему організації та основних видів і форм навчання посадових осіб та працівників, підвищення їх рівня знань і обізнаності щодо забезпечення пожежної безпеки.

Зокрема, передбачено, що особи у разі прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи мають проходити інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) мають проходити навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань нормативних актів з пожежної безпеки.

Програми проведення інструктажів (вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий), програми навчання посадових осіб з питань пожежної безпеки та програми спеціального навчання (пожежно-технічний мінімум) затверджуються керівниками підприємств, установ та організацій.

Порядок затвердження таких програм, організації та контролю їх виконання визначається МВС.

Від редакції

Порядок привели у відповідність до норм Кодексу цивільного захисту. Ст. 40 Кодексу передбачено процедуру навчання пожежній безпеці. 

Зокрема, навчання працюючого населення діям у надзвичайних ситуаціях є обов’язковим і здійснюється в робочий час за рахунок коштів роботодавця за програмами підготовки населення діям у надзвичайних ситуаціях, а також під час проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

Особи під час прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи проходять інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум).

Що буде за непроведення інструктажу?

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань цивільного захисту, зокрема з пожежної безпеки, забороняється. 

До того ж обов’язок провести інструктаж новоприйнятого працівника прописано у ст. 29 КЗпП. Відповідно за допуск без інструктажу до роботодавця може бути застосовано штраф у розмірі 1 мінымальноъ зарплати (у 2018 році – 3723 грн).

Нагадаємо, що наразі відповідальність за порушення правил пожежної безпеки встановлено ст. 175 КпАП. Для посадових осіб штраф становить від 2 до 10 н.м.д.г. (34-170 грн).

Але в цю статтю мають внести зміни й збільшити розміри штрафів.

Щодо нових розмірів штрафів читайте докладніше:  У 10 разів може зрости штраф за порушення вимог пожежної безпеки

Джерело: Дебет-кредит

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...
Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу
Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди ...