Напередодні дня будівельника говоримо про вимоги безпеки на будівельних майданчиках


Напередодні дня будівельника говоримо про вимоги безпеки на будівельних майданчиках

Під час здійснення державного нагляду на будівельних майданчиках області головними державними інспекторами Управління Держпраці виявлено низку суттєвих порушень вимог охорони праці. 

Характерними із яких є не надання будівельними організаціями своєчасної інформації до Управління Держпраці про початок основних будівельно-монтажних робіт. Підприємствами не отримані дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Безпосередньо на будівельному майданчику допускається експлуатація баштових кранів без проведення експертного обстеження та технічного огляду. 

Виконання робіт на висоті будівельниками здійснюється без використання запобіжних поясів, касок. Не огороджуються зони із потенційними та постійно-діючими небезпечними виробничими факторами, не позначаються знаками небезпеки та попереджувальними табличками.

Машиністам кранів і стропальникам не видаються на руки переліки вантажів, що переміщується вантажопідіймальними кранами. На будмайданчиках відсутні інвентарні піддони, контейнери, які унеможливлюють падіння цегли під час піднімання та переміщення.

Сьогодні, робота будівельників наближається до роботи високомеханізованих виробничих підприємств, яка має свої специфічні особливості, які потребують певного підходу до вирішення проблем безпеки. До цих особливостей відносяться насамперед – робота просто неба, адже важко створити нормальні метеорологічні умови на робочих місцях. Постійне переміщення робочих місць і знарядь праці і знову потрібно вирішувати питання безпеки праці. Значні фізичні витрати, які мають супроводжуватися підвищеною увагою до виробничої ситуації, що постійно змінюється. Також робота на висоті, яка здійснюється часто без освітлення і в поганих кліматичних умовах тощо. 

Нещасному випадку завжди передує відхилення від норм виробничого процесу. Тому аналіз і вивчення травматизму дає можливість розробки профілактичних заходів, які усунуть небезпечні умови праці на будівництві.

Насамперед, усі працівники повинні проходити на підприємстві навчання у формі інструктажів з питань охорони праці, першої допомоги потерпілому, правил поведінки та дій у разі виникнення аварійних ситуацій. Працівники, які суміщають професії (в тому числі працівники комплексних бригад), проходять інструктажі як з їх основних професій, так і з професій за сумісництвом.

До прикладу, на будівельному майданчику бригадир зобов’язаний забезпечити високу трудову дисципліну серед членів бригади і вимагати від робітників виконання правил внутрішнього розпорядку та правил безпеки праці. Адже, відповідальність за порушення правил з охорони праці на виробництві, в першу чергу, несуть посадові особи, тобто ті особи на яких покладено виконання обов’язків з охорони праці. 

Завдання керівників і самих виконавців полягає в тому, щоб усунути умови, які сприятимуть появі нещасних випадків, або максимально їх зменшити. Однак ці попереджувальні заходи не можливо своєчасно реалізувати, коли заздалегідь вони технічно і організаційно не підготовлені. Організація цієї підготовки можлива, коли у проектній документації буде передбачений перелік комплексу небезпек, які існують, характер цих небезпек, тяжкість нещасних випадків та заходи попередження нещасних випадків.

Питання щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці вирішується також при проектуванні будівельного генерального плану. Детальні питання безпеки праці розробляються в технологічних картах на всі будівельно-монтажні роботи: земляні, цегляні, залізобетонні, монтажні, електромонтажні, санітарно-технічні, оздоблювальні, навантажо-розвантажувальні, транспортні. Всі рішення щодо виконання робіт, які передбачають безпечність і повністю виключають елемент ризику при виконанні робочої операції відображаються в складових частинах технологічної карти. 

Правильна організація будівельного майданчика і створення безпечних умов роботи є першочерговим етапом здійснення будівництва будь-якого об’єкту і однією з передумов зниження виробничого травматизму і професійних захворювань працюючих. 

Не потрібно забувати, що одним із факторів зниження виробничого травматизму є правильне освітлення будмайданчиків і рівномірний розподіл світлового потоку по робочих місцях, проходах, проїздах, у місцях складування, біля санітарно-побутових приміщень, у будівлях, при земляних роботах.

Головними причинами травматизму при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт є падіння вантажів при їх переміщенні, неправильне кріплення вантажів на транспортних засобах, порушення правил експлуатації будівельних машин, відсутність або не використання засобів індивідуального захисту, недостатня освітленість робочих місць і ділянок складування в нічний час, виконання такелажних робіт непідготовленими робітниками та ін.

Безпека вантажно-розвантажувальних робіт забезпечується шляхом правильної розстановки робітників, інструктажу і навчання безпечним методам роботи, відповідного підбору вантажопідіймальних механізмів, допоміжних та такелажних пристроїв. Відповідальність за безпечне проведення робіт покладається на ІТП, призначених наказом по організації. Відповідальні за безпечне ведення вантажно-розвантажувальних робіт, при призначенні на роботу повинні проходити перевірку знань особливостей технологічного процесу, вимог безпеки праці, пристрій і безпечну експлуатацію підіймально-транспортного обладнання, протипожежну безпеку та виробничу санітарію відповідно їх посадовим обов’язкам.

Безпека вантажно-розвантажувальних робіт залежить також від радіусів розвороту, установки і вільного роз’їзду транспортних засобів. При вантажно-розвантажувальних роботах на залізничних коліях обладнають спеціальні площадки і естакади, а також використовують допоміжний інвентар: трапи, містки, слеги та ін.

Велике значення в збереженні життя і здоров’я людини має своєчасне надання першої долікарняної допомоги при нещасних випадках. Вона повинна надаватися швидко і кваліфіковано. Тому правила надання першої медичної допомоги повинні обов’язково включатися до програми навчання робітників та інженерно-технічних працівників.

Джерело:

Управління Держпраці у Хмельницькій області