...

Нагадуємо про безпечну експлуатацію атракціонної техніки!


Нагадуємо про безпечну експлуатацію атракціонної техніки!

З потеплінням розпочинається сезон розваг на свіжому повітрі. Суб’єкти господарювання, які експлуатують атракціонну техніку часто нехтують вимогами законодавства і допускають порушення, які створюють небезпеку життю відвідувачів і стають підставою для заборони експлуатації. Наприклад, допускаються порушення такого характеру: пуск атракціонів без відповідного технічного огляду (випробувань), тобто без визначень їхнього технічного стану; експлуатація атракціонів без проведення щоденного огляду оператором та без влаштування огороджень небезпечних зон; були зафіксовані непоодинокі випадки, коли атракціони обслуговував ненавчений персонал.

Згідно з діючим законодавством України, за стан атракціону відповідає його власник, він зобов’язаний на підставі висновку незалежних експертів спеціалізованих організацій отримати дозвіл на експлуатацію та провести після зимового періоду щорічний технічний огляд перед початком сезону. Ретельні дослідження техніки, такі, як перевірка зварювальних швів, металографію, власники атракціонів повинні замовляти самостійно.

Атракціони, які відпрацювали нормативний строк експлуатації (8-10 років) мають пройти експертне обстеження уповноваженою організацією та у разі позитивного висновку можуть бути допущені до подальшої експлуатації.

Суб’єкт господарювання повинен укомплектувати технічну службу кваліфікованими працівниками, які пройшли навчання з питань охорони праці. Щодня перед початком роботи оператор повинен провести апробацію роботи атракціону: оглянути, переконатися, що він відповідає вимогам, і тільки після того допускати до користування цим атракціоном відвідувачів. 

Користувачам та відвідувачам атракціонів варто бути пильними. Навіть із зовнішнього вигляду атракціону можна робити висновок, чи безпечний він, чи ні. Це і пофарбування, і наявність огорожі, і наявність правил безпечного користування атракціонами. До того ж, будь-який відвідувач може попросити у власника акт про відповідність атракціону нормам, і тільки після цього з впевненістю користуватися ним. Біля кожного атракціону має бути оператор, у якого повинна бути копія такого документу.

За будь-яких сумнівів у безпечності та справності атракціонів, відсутності огороджень небезпечних зон, правил користування або інших належних документів рекомендується утримуватися від користування такими атракціонами.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управлінь Держпраці у Волинській та Дніпропетровській областях.

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...