Надаємо готові рішення: внутрішня документація спеціаліста


Надаємо готові рішення: внутрішня документація спеціаліста

Положення про порядок забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та безпеки, охорони здоров’я при використанні працівниками ЗІЗ на робочому місці

Для економії дорогоцінного часу продовжуємо публікувати для вас зразки готових документів.

Положення розроблено з урахуванням Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) на робочому місці, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29 листопада 2018 р. № 1804 (далі — Наказ № 1804). Положення «відшліфоване» та адаптоване під підприємство і повністю готове для використання у роботі.

іПоложення про порядок забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та безпеки, охорони здоров’я при використанні працівниками ЗІЗ на робочому місці height=


У статті «Надаємо готові рішення: внутрішня документація спеціаліста» читайте докладніше: 
1. Принцип придбання, комплектування, видачі, утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) та повернення ЗІЗ
2. Як здійснити випробування, догляд та обслуговування ЗІЗ?


І. Загальні положення

  1. Це Положення встановлює вимоги до засобів індивідуального за­хисту (далі — ЗІЗ), що використовуються працівниками ТОВ «…» (далі — підприємство) під час трудового процесу.
  2. У цьому Положенні терміни вживаються в таких значеннях:

ЗІЗ — означає всі засоби, які призначені для носіння і використання працівником з метою індивідуального захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров’ю на роботі, а також будь-які пристосування, аксесуари чи змінні компоненти, призначені для цієї мети;
працівник — особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов’язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом);
черговий засіб індивідуального захисту (черговий ЗІЗ) — спеціальний одяг, спеціальне взуття чи інший ЗІЗ колективного (безособового) користування, як-от рукавиці чи калоші діелектричні при електроустановках, кожух або плащ непромокальний на зовнішніх постах, що закріплений за певними робочими місцями чи видається працівникам тільки на час виконання тих робіт, для яких вони передбачені, та передається однією зміною іншій.

  1. ЗІЗ слід використовувати у разі неможливості уникнути або в достатній мірі обмежити ризики для життя та здоров’я працівників технічними засобами колективного захисту або заходами, методами чи правилами організації роботи.
  2. ЗІЗ використовують виключно за призначенням згідно з інструкціями з експлуатації, які мають бути зрозумілими для працівників.

II. Порядок забезпечення працівників засобами індивідуального захисту

  1. Для забезпечення безпеки та захисту здоров’я працівників підприємством організується придбання, комплектування, видача та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) ЗІЗ.
  2. Ці ЗІЗ мають відповідати вимогам «Технічного регламенту засобів індивідуального захисту», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 р. № 761 (далі — Технічний регламент № 761), щодо безпеки та стандартам стосовно конструкції і виготовлення.
  3. На роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ за встановленими нормами, які є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ, з визначенням захисних властивостей ЗІЗ та строків їх використання.

Працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, забезпечуються необхідними ЗІЗ.

  1. Працівники підприємства забезпечуються спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту згідно з галузевими нормами.
  2. Якщо існування більше одного ризику для життя та здоров’я працівників визначає необхідність одночасного носіння ними більше одного ЗІЗ, такі засоби мають бути сумісними та ефективними проти існуючого ризику (ризиків).
Повна версія статті — журналі «Охорона праці і пожежна безпека»№3, 2019.
Автор — Володимир Дрозд, начальник відділу охорони праці філії «Вільногірський ГМК» ПАТ «ОГХК»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...