...

На території України очікується ускладнення погодних умов


Ускладнення погодних умов з пониженням температури повітря очікується на території України протягом найближчих днів. Про це повідомив під час брифінгу 27 січня директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

«Наразі зона опадів охоплює частину півдня та центру України й рухається у північному напрямку. Відтак, протягом 27-30 січня на території всіх південних регіонів, а також деяких центральних (Кіровоградська, Дніпропетровська) і східних (Донецька) областей, очікується суттєве ускладнення погодних умов, пов’язане з сильними снігопадами, утворенням ожеледиці, посиленням вітру до 15-22 (подекуди до 25) м/с. Цей комплекс небезпечних природних явищ буде суттєво ускладнювати умови життєзабезпечення людей, рух транспорту, енергозабезпечення населених пунктів тощо», – сказав Микола Кульбіда.

За його словами, певне потепління (на 5-10 градусів) в Україні спостерігатиметься 28 січня, але вже починаючи з наступного дня і до 1 лютого температура в більшості регіонів знову знизиться і вночі становитиме переважно -20…-25 °С. На сході та північному сході стовпчики термометрів у нічні години опускатимуться до -26…-30 °С, і лише у західних та південних регіонах їхні показники триматимуться на позначках -8…-13 °С.

Також директор Укргідрометцентру наголосив, що на послаблення і припинення похолодання можна очікувати 31 січня і протягом 1-3 лютого.

«По всій території України в ці дні буде переважно без опадів, а з 2 лютого розпочнеться підвищення температури – спочатку в західних, південно-західних та південних регіонах, потім цей процес пошириться на всю територію країни. В окреслений період на північному сході ще зберігатиметься низький фон температурного режиму», – зазначив Микола Кульбіда.

Зі свого боку, Перший заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Анатолій Бойко наголосив, що впродовж минулого тижня в Україні було зареєстровано 1428 надзвичайних подій. У результаті вжитих підрозділами ДСНС України заходів, на них було врятовано життя 92 осіб. Пожежники Служби порятунку «101» упродовж минулого тижня ліквідували 1215 пожеж, під час яких врятували 74 особи, не допустили знищення вогнем 467 будівель і 40 одиниць техніки.

Також Анатолій Бойко наголосив, що з початку тижня піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили, вилучили та знищили 439 вибухонебезпечних предметів минулих війн.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій