Міністерство внутрішніх справ розпочинає реформування ДСНС України


Міністерство внутрішніх справ розпочинає реформування ДСНС України

МВС передбачає повне реформування Державної служби України з надзвичайних ситуацій. За інформацією національних медіа, про це сьогодні, 15 вересня, повідомив на брифінгу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Першим з трьох основних етапів реформи має стати ліквідація пожежної інспекції.

«Пожежна інспекція — орган, корупційна ємність якого настільки велика, що її важко навіть уявити. Орган, який дискредитує реальну роботу й реальний подвиг вогнеборців. Ми пропонуємо абсолютно нову систему профілактики запобігання надзвичайним ситуаціям, пов’язану з поділом на зони ризику», — пояснив Аваков.

За його словами, контролю з боку державних органів підлягатимуть лише державні підприємства та підприємства високої зони ризику. Водночас підприємствам з малим і середнім ступенем ризику запропонують добровільне страхування у недержавних організаціях – за зразком практики країн Євросоюзу.

Крім того, реформа передбачає створення бригад пожежників-добровольців, які будуть проходити відбір і спеціальну первинну підготовку з постійним підвищенням кваліфікації. При цьому добровольці залучатимуться лише в разі необхідності, а тому зможуть мати основне місце роботи. Як пояснив міністр, така практика поширена в ряді розвинених західних країн. Зокрема, у Швеції кількість пожежників-добровольців сягає 80 %.

Робота над створенням місцевих пожежних команд (МПК) та підготовка до набору добровольців уже розпочалася в шести пілотних областях: Донецькій, Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Тернопільській та Львівській.

Про особливості впровадження нової системи, її переваги та ризики її наслідки для підприємств України, а також найперші коментарі її творців і незалежних експертів з цього приводу читайте у найближчих номерах нашого журналу.

Редакція ОПіПБ