Медико-соціальне забезпечення потерпілих – основний напрям в роботі


Про надання медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві розповідає начальник відділення виконавчої дирекції Фонду у Немирівському районі Вінницької області Віктор Теслюк:

«Одним із основних статутних завдань соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань, повноцінна реабілітація потерпілих, щоб допомогти їм знову відчути бажання і можливість жити та працювати. Запорукою виконання цього статутного завдання Фонду є своєчасне проведення страхових виплат на медичну та соціальну допомогу.

Відділенням виконавчої дирекції Фонду у Немирівському районі, яке здійснює свою діяльність на території Немирівського та Тульчинського районів, протягом 2013 року проведено страхові виплати 283 потерпілим на виробництві, з яких 60 осіб отримали виплати та послуги на медико-соціальну допомогу. Сума таких виплат та послуг склала понад 435 тис. гривень.

Відділення надає потерпілим на виробництві цілий комплекс послуг з медичної та соціальної реабілітації, і починає цей список стаціонарне лікування. Довгі роки тісної співпраці з лікувальними закладами дають можливість забезпечити максимальну ефективність та якість медичної допомоги потерпілим на виробництві. Відділенням укладаються договори для цілеспрямованого та ефективного лікування потерпілих не тільки з центральними районними лікарнями, а також з Вінницькою обласною клінічною лікарнею ім. М.Пирогова, обласною психоневрологічною лікарнею ім. О.Ющенка, інститутом очних захворювань і тканевої терапії ім. В.Філатова м. Одеса, що дозволяє оперативно надавати кваліфіковану та спеціалізовану допомогу потерпілим на виробництві.

Потрібно відмітити і співпрацю відділення з аптечними закладами. Щорічно потребують забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення до 10 потерпілих, а їх вартість постійно зростає. Якщо у 2011 році отримали лікарські засобами та вироби медичного призначення 11 потерпілих на загальну суму 23,7 тис. грн., то у 2013 році отримали медикаменти 9 потерпілих на суму 38,5 тис. грн., що в середньому складає 4,28 тис. грн. на одного потерпілого. Таку підтримку зі сторони Фонду розуміють і потерпілі, за що завжди висловлюють слова вдячності.

Спеціалісти відділення здійснюють контроль за якістю й своєчасністю надання медичної допомоги та послуг, забезпечують своєчасне планування та фінансування необхідних витрат, аби потерпілі отримали весь спектр необхідної їм медичної допомоги.

У 2013 році у структурі виплат на медико-соціальні послуги найбільшу питому вагу мали виплати, пов’язані з придбанням путівок для санаторно-курортного лікування інвалідів, – 32,2% від загальної суми виплат. Інваліди трудового каліцтва, які проживають на території Немирівського та Тульчинського районів, отримали безкоштовно 14 путівок до санаторіїв Південного берегу Криму, Одещини, Приазов’я та Центрального району для лікування наслідків професійної патології легенів, очей, полірадікулонейропатій, опіків тощо. Інвалід І групи з наслідками ураження спинного мозку отримав путівку до спеціалізованого санаторію спинального профілю з терміном лікування 45 діб (санаторій ім. М.Бурденка м. Саки АР Крим). Всього придбано путівок виконавчою дирекцією Фонду для нашого відділення на суму 132,9 тис. грн., 1947,6 грн. становила оплата проїзду до санаторію і назад, а також 1 путівка в ДП «Клінічний санаторій «Хмільник» була придбана за власний рахунок інваліда, сума повернення коштів становила 5100 гривень. З урахуванням терміну забезпечення інвалідів путівками потреба у санаторно-курортному лікуванні інвалідів трудового каліцтва відділенням була забезпечена у повному обсязі.

За всі роки надання путівок на санаторно-курортне лікування нарікань та скарг від інвалідів трудового каліцтва не було, навпаки вони висловлювали задоволення такою турботою Фонду, а дехто навіть говорив, що самостійно не могли побувати в таких санаторіях та пройти відповідне лікування.

На постійному контролі спеціалістів відділення знаходиться і питання щодо забезпечення інвалідів трудового каліцтва протезно-ортопедичними виробами. На підставі укладених договорів з «Вінницьким казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприємством» та Приватним підприємством «Протезно-ортопедична майстерня» у 2013 році були забезпечені 15 інвалідів трудового каліцтва технічними та іншими засобами реабілітації на суму понад 52 тис. гривень. Протягом останніх трьох років протезно-ортопедичні вироби отримали 60 інвалідів на загальну суму 247,5 тис. грн., що в перерахунку на одного інваліда становить 4,13 тис. гривень. За цей період до відділення не надійшло від інвалідів жодних нарікань на якість отриманих виробів.

Для потерпілих на виробництві є важливою кожна із страхових виплат чи послуг, а для інвалідів із фізичними обмеженнями потреба в таких виплатах стає ще більш відчутною. Одними із таких витрат на медичну та соціальну допомогу для певної категорії інвалідів є догляди, які включають в себе – спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд та виплати на побутове обслуговування. Протягом 2013 року такі виплати отримували у відділенні 13 інвалідів і загальна сума склала 130,21 тис. грн., що дає можливість інвалідам отримати додаткові медичні послуги, оплатити домашній догляд за потерпілим, допомогу у веденні домашнього господарства, прибирання чи прання.

Найбільшу кількість вдячних слів інваліди трудового каліцтва висловлювали на адресу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та його працівників під час отримання автомобілів, адже більшість із них навіть не сподівалися на такий подарунок від Фонду. До речі, це саме той випадок, коли автомобіль для інваліда не розкіш, а засіб пересування та спілкування з оточуючим середовищем.

Починаючи з 2007 року, інвалідами трудового каліцтва отримано за кошти Фонду 34 автомобіля, загальна вартість яких становить 1266,69 тис. гривень. На цей час у відділенні на обліку для отримання автомобіля інвалідів трудового каліцтва немає.

Всі медичні та соціальні послуги є важливими, але потрібно кілька слів сказати і про спілкування спеціалістів відділення з потерпілими та членами їх родин, яке відбувається кожного робочого дня. Таке спілкування дає змогу підтримати їх морально, в деяких випадках заспокоїти, додатково поінформувати про перелік страхових виплат та гарантії Фонду щодо їх компенсації, почути їх побажання щодо роботи Фонду».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України