...

Лістеріоз нагадує харчове отруєння: спалах нової інфекції в Україні


Лістеріоз нагадує харчове отруєння: спалах нової інфекції в Україні

В Україні — спалах нової небезпечної інфекції. Від лістеріозу помер чоловік. Хвороба маловідома. Досі захворюваність в Україні фіксували у вигляді поодиноких випадків, не пов’язаних між собою.

Цьогоріч недуга вразила двох людей. На Львівщині захворіла 19-річна дівчина, після лікування в стаціонарі — одужала. 69-річний киянин у липні помер від ускладнень, що дала інфекція на тканини головного мозку.

— Хвороба нагадує харчове отруєння, — розповідає Ольга Голубовська, 52 роки,головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я. — Інкубаційний період — від тижня до трьох місяців. Характерною ознакою є висип — на шкірі він рожевий, у горлі — сірувато-­білий.

Небезпека в тому, що інфекція може дати ускладнення і вразити центральну нервову систему — головний мозок. Тоді з’являються ознаки менінгіту й енцефаліту.

— Для літніх людей, осіб із ослаб­леним імунітетом, маленьких дітей і вагітних наслідки бувають летальні. Тому за найперших ознак нездужання: слабкість, біль у м’язах, температура, діарея, блювота — краще звернутися до лікаря, — додає Голубовська. — На ранніх стадіях лістеріоз можна вилікувати антибіотиками.

За небезпекою хвороба перебуває в одному ряду з сальмонельозом, черевним тифом і гепатитом А.

— Лістеріоз — інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами лістеріями. Вони є у ґрунті, піску, воді. Бактерії виділяють тварини з випорожненнями, сечею, молоком. Зараження людини відбувається при контакті з інфікованими тваринами та птахами. При вживанні м’яса, риби, молока без термічної обробки, — повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Найперша профілактика — дотримуватися правил гігієни і ретельно мити руки. Всі продукти піддавати термічній обробці — варити, смажити, запікати. Лише високі температури знищують лістерії. А от заморожування мікроорганізмів не вбиває. Сирі овочі та фрукти слід ретельно мити.

22 випадки захворювання на лістеріоз зареєстрували в Україні із 2007 року по 2017-й. 11 із них — торік. Шестеро хворих померли: двоє дорослих і четверо новонароджених.

Бактерії лістеріозу знайшли в кукурудзі

2018-го в Європі на лістеріоз захворіли 47 осіб, померли — 10.

— Спалахи недуги зафіксували в Австрії, Данії, Швеції, Фінляндії. Інфекцію занесли через заморожену кукурудзу з Угорщини. Цю продукцію вилучають із продажу всіх країн, куди вона могла потрапити, — повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Джерело: gazeta.ua

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...