...

Конституційні гарантії потерпілим на виробництві забезпечуються


Про результати роботи щодо виконання основних статутних завдань розповідає начальник управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області Михайло Савченко:

«Управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області, як робочий орган виконавчої дирекції Фонду, реалізує на території Сумської області конституційні гарантії щодо соціального захисту, охорони життя та здоров’я громадян у процесі їх трудової діяльності всім застрахованим особам, що перебувають в офіційних трудових відносинах.

Під страховим захистом нині перебувають понад 240 тис. офіційно зайнятих у районах та містах області.

У структурі управління 11 відділень в районах та містах обласного значення. Загальна штатна чисельність – 113 працівників.

Запровадження в Україні з 01.04.2001 цього виду страхування створило умови, які суттєво поліпшили рівень матеріального забезпечення громадян України і області зокрема, що постраждали на виробництві.

Виявлено, взято на облік та оформлено з початку запровадження цієї форми страхування 7412 особових справ потерпілих (членів їх сімей). За цей період профінансовано на відшкодування цій категорії втраченого заробітку та надано медичної і соціальної допомоги на загальну суму 449 млн. гривень.

При цьому повністю ліквідована за рахунок коштів Фонду заборгованість підприємств, установ та організацій з виплати потерпілим на виробництві страхових коштів за період до початку діяльності Фонду.

Якщо в період становлення Фонду зусилля усіх спрямовувалися на забезпечення реєстрації страхувальників та поточних виплат страхових сум потерпілим на виробництві і членам їх сімей, то сьогодні нагальним є завдання проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаної умовами праці. Зазначене направлено на зменшення рівня виробничого травматизму і профзахворювань, зниження темпів зростання чисельності потерпілих та забезпечення медичної, професійної та соціальної реабілітації

У приміщенні управління виконавчої дирекції Фонду створено архів для централізованого зберігання особових справ потерпілих на виробництві, по яких припинено виплату страхових сум в установленому порядку. Передано на зберігання 1887 особових справ.

Станом на 01.01.2014 забезпечено страхові виплати і надано медичну та соціальну допомогу потерпілим на виробництві (членам їх сімей) по 4851 особовій справі, з яких 200 сформовані у звітному періоді. Їх загальна кількість збільшилася у порівнянні з попереднім роком на 1,04 %.

У цей період по 150 особовим справам виплати припинені з причин смерті одержувачів або закінчення терміну дії висновку МСЕК.

Із загальної кількості потерпілих 2368 (51,7%) інваліди, решта 2216 осіб мають різні ступені втрати професійної працездатності.

Переважна кількість потерпілих на виробництві мешкає у містах обласного значення, зокрема, Сумах (50,8%), Конотопі (4,8%), Охтирці (2,9%), Шостці (5,5%).

З бюджету Фонду цій категорії виплачено страхових коштів на суму 78,8 млн. грн., що на 18,1 млн. грн. (29,9%) більше, ніж за 2012 рік.

У структурі страхових сум за 2013 рік основна частка припадає на щомісячні виплати 58,8 млн. грн. (74,7%) та на одноразові допомоги 11,9 млн. грн. (15,1%).

Середньомісячний розмір страхових виплат на одного потерпілого (члена сім’ї) має стабільну тенденцію зростання. У 2013 рік він склав 1083 грн., що на 313 грн. більше порівняно з 2012 роком. Для порівняння: за 2011 рік цей показник підвищився на 180 грн., а за 2010 рік на 57 гривень.

Причиною зростання середньомісячного розміру виплат у 2012-2013 роках стали реалізація соціальних ініціатив щодо забезпечення поетапного осучаснення страхових виплат та щорічні їх перерахунки на коефіцієнт зростання середньомісячної плати у галузях економіки.

У звітному періоді 200 осіб, які набули статус потерпілого на виробництві, отримали одноразові страхові виплати, середній розмір якої склав 59,7 тис. грн., що на 4,1 тис. грн. більше показника попереднього року.

При цьому 97 осіб отримали її у максимальному чи близько до цього розмірі – 77 тис. 996 гривень.

Середній розмір одноразової допомоги у разі смерті потерпілого сім’ї склав 178,8 тис. гривень.

Фінансування поточних видатків на виплату страхових сум і надання медичної та соціальної допомоги забезпечувалось своєчасно, без затримок.

Діяльність щодо забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами протягом 2013 року спрямовувалася на відновлення здоров’я потерпілого, повернення його до праці й у суспільство, усунення наслідків захворювання, травми або дефекту, максимальне зменшення наявних обмежень пересування, самообслуговування.

Обсяг фінансування заходів досяг 10,4 млн. грн., що на 34,8% більше показника 2012 року.

На підставі висновків МСЕК:

– проліковано 571 потерпілого, що на 17,9% більше від показника минулого року;

– 330 осіб забезпечені лікарськими засобами та виробами медичного призначення (+9,3%);

– 358 інвалідів пройшли курс санаторно-курортного лікування (+80%);

– 152 особи з обмеженими фізичними можливостями забезпечені протезно-ортопедичними виробами, 4 – додатковим харчуванням, 11 особам відшкодовані витрати на спеціальний медичний догляд, 98 – на постійний сторонній догляд, а 69 – на побутове обслуговування, 5 потерпілих отримали засоби пересування (коляски).

У звітному періоді інваліда Шаповал Наталію Володимирівну, яка мешкає у м. Суми, за рахунок коштів Фонду забезпечено новим спеціальним легковим автомобілем «Сенс» виробництва ПАТ «ЗАЗ».

У грудні очікувалось надходження ще 8 таких авто для інвалідів, які перебували на черзі від 2 років до 2 місяців. Автомобілі надійшли у лютому поточного року та видані інвалідам в урочистій обстановці 7 березня.

Загалом спеціальними легковими авто уже забезпечені за період, починаючи з 2007 року, 99 інвалідів області, або 97% від тих, хто перебував на черзі і мав усі необхідні документи на право отримання автомобіля.

Особливе значення приділяється питанням розгляду звернень громадян та організації особистого прийому громадян.

У звітному періоді звернулись до управління та відділень виконавчої дирекції Фонду в районах та містах обласного значення 356 громадян, із яких 54 письмово, решта – 302 на особистому прийомі. Це менше на 42,8% у порівняні із попереднім роком.

У зверненнях громадян переважали питання призначення і перерахування страхових виплат, медичного обслуговування та забезпечення спеціальними легковими автомобілями.

Всі звернення розглянуті у встановлені терміни. 135 звернень задоволено, по 208 надано роз’яснення, по 11 відказано, 1 звернення знаходиться у стадії розгляду.

Прийнято начальником управління 29 громадян за місцем їх проживання. Це на 31,8% більше показника 2012 року.

У приміщеннях управління та відділень оформлені інформаційні куточки та забезпечено безперешкодний доступ до службової публічної інформації.

На веб-сторінці управління створено розділ «Права та гарантії потерпілих на виробництві», де висвітлюються чинні норми щодо соціального захисту застрахованих та результати роботи по виконанню статутних завдань.

Аналіз роботи щодо забезпечення потерпілих на виробництві страховими коштами, медичною та соціальною допомогою засвідчує, що на сьогодні в області відсутні проблемні питання, які вимагали відповідного реагування обласної, районних державних адміністрацій або міських голів організаційно чи фінансово. Проявів соціального невдоволення зі сторони потерпілих(членів їх сімей) не спостерігається.

Є нагальна необхідність в посиленні роботи щодо викорінення «прихованої» зайнятості та виплати заробітної плати в «конвертах». Наявність цього соціального явища не гарантує державної підтримки у випадку ушкодження здоров’я на роботі.

Не повинно бути місця випадкам приховування чи несвоєчасного інформування Фонду про факти нещасних випадків на виробництві, що обмежує права застрахованих та не дає можливості Фонду забезпечувати реалізацію їхніх гарантій».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України