...

Кондиціонер: друг чи ворог? Або як уникнути проблем зі здоров’ям на виробництві


Кондиціонер: друг чи ворог? Або як уникнути проблем зі здоров’ям на виробництві

З настанням літньої спеки цілком природньо виникає необхідність охолодження повітря у виробничих приміщеннях. У промислових цехах та майстернях, лабораторіях та офісах — скрізь, де працюють люди, необхідно створити оптимально комфортні виробничі умови. Це важливо не лише з міркувань підтримання високої продуктивності праці, а й задля збереження здоров’я працівників. Зазвичай ідеться про кондиціонери — залежно від потреб, площі помешкання та можливостей вони можуть бути як надзвичайно потужними, так і невеликими побутовими, які використовують в домашніх умовах. Застосовують також централізоване або локальне кондиціювання. Що потрібно пам’ятати, аби кондиціонер не став джерелом небезпеки? Про це і йтиметься далі.

По обидва боки комфорту

Про те, що кондиціонер уже почав свою «літню зміну», можна стверджувати не лише за температурою в приміщеннях. Люди, які перебувають поряд в зоні функціонуючого кондиціонера протягом робочого дня, поділяються на два табори: гарячих прихильників та затятих противників цього помічника або монстра (визначення варто обирати залежно від того, до якої з цих груп ви належите). Хто має рацію та що робити? Як і в кожній непростій ситуації, істина знаходиться десь посередині.

У статті «Кондиціонер: друг чи ворог? Або як уникнути проблем зі здоров’ям на виробництві» читайте докладніше про те:
1. Що провокує хвороби під час використання кондиціонера?
2. У чому полягає небезпека різкого коливання температур у приміщенні та на вулиці?
3. Як кондиціонер «допомогає» хворобам

Оптимальний варіант — централізоване кондиціювання, що давно присутнє у розвинених країнах, проте для більшості українців це ще велика розкіш. Тому поки до нас дійде таке благо цивілізації, як автоматизований клімат-контроль, треба навчитися «співмешкати» з нашими не завжди милосердними охолоджувачами повітря.

Насправді кондиціонер лише охолоджує повітря, і аж ніяк не робить його чистішим та свіжішим
Провітрювання та вологе прибирання приміщення не просто не скасовуються — вони стають дедалі актуальнішими. Бо, «ганяючи вітер», агрегат здіймає в повітря та поширює по всьому помешканню пилюку, а з нею бактерії та віруси, які накопичилися за день. Саме цим часто пояснюються «кондиціонерні» хвороби, які часто-густо спіткають працівників у розпал спеки.
Два фактори — знижений імунітет та наявність у повітрі, яким дихаємо, хвороботворних бактерій — провокують синусити, тонзиліти, отити, бронхіти, гайморити та низку інших захворювань.

Повна версія статті — в рубриці «Кондиціонер: друг чи ворог? Або як уникнути проблем зі здоров’ям на виробництві» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №7, 2018.
Автор — лікар-профпатолог Мар’яна Задорожна.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...