Концепція реформування СУОП в Україні та ще п’ять топових тем Форуму «БЕЗПЕКА ПРАЦІ — 2019»


Концепція реформування СУОП в Україні та ще п’ять топових тем Форуму «БЕЗПЕКА ПРАЦІ — 2019»

Що необхідно знати кожному фахівцю з охорони праці та пожежної безпеки у 2019 році? Найголовніше — як вдосконалити СУОП на вашому підприємстві. Маємо для вас чудову новину: спікери Форуму «БЕЗПЕКА ПРАЦІ — 2019» вже підготували відповідь на це питання!

«Відповідно до оприлюдненої Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні, яка спрямована на реалізацію положень Угоди між Україною та ЄС, анонсовано реформування Системи управління охороною праці (СУОП) в Україні на підставі ризик орієнтованого підходу.

Тобто, на заміну концепції стовідсоткової безпеки, яка базувалась на великій кількості застарілих відомчих інструкцій та правил, приходить ризик-орієнтований підхід, а саме концепція ненульового ризику, що базується на вивченні факторів і джерел небезпеки, передбаченні розвитку небажаних подій та оцінюванні їх наслідків.

Відповідно до статті 6 Директиви № 89/391/ЄЕС Ради щодо запровадження заходів заохочення поліпшення безпеки та охорони здоров’я працівників на роботі: «В контексті своїх обов’язків роботодавець повинен вжити заходів, необхідних для безпеки і охорони здоров’я працівників, включаючи попередження виробничих ризиків і забезпечення інформації і навчання, а також надання необхідної організації і засобів», а також «вжити відповідних заходів для того, щоб гарантувати, що тільки ті працівники, які отримали відповідні інструкції, можуть мати доступ до тих ділянок, де існує серйозна і особлива небезпека». А стаття 12 визначає, що «Роботодавець повинен забезпечити, щоб кожен працівник отримував відповідну підготовку в галузі безпеки та гігієни праці, зокрема, у формі подання інформації та інструкцій стосовно до робочого місця або виконуваній роботі. Навчання повинне враховувати нові або змінені ризики…».

Виходячи з цього, актуальним стає питання навчання тим самим ризикам, оскільки роботодавець і працівник мають право за власними знаннями, економічними можливостями й повноваженнями самостійно розв’язувати всі проблеми щодо безпечних умов праці на підприємстві. 

Питання визначення ризиків та керування ними має обов’язково розглядатись при навчанні посадових осіб, фахівців служб охорони праці, уповноважених трудового колективу з питань охорони праці, формуючи у них вміння визначити коло власних професійних обов’язків з урахуванням ризику виникнення небезпек, уміння оцінити середовище перебування щодо безпеки працюючих, провести моніторинг небезпечних ситуацій та обґрунтувати головні підходи й засоби збереження життя та здоров’я працівників.» – Галина Роголь, директор центру сертифікації систем менеджменту AfnorUkraine, провідний аудитор AfnorGroup, викладач вищої категорії НЦ «Новатор».

Євроінтеграція – це процес впровадження європейських норм в українське законодавство. Таке впровадження має забезпечити: стабільну економіку, правову державу, чисте довкілля, якість харчових продуктів, соціальна захищеність громадян, високий рівень життя та відсутність корупції.
Міністерство соціальної політики активно веде роботу щодо реалізації низки важливих реформ та запровадження європейських стандартів і норм, що піднесуть якість життя громадян на новий рівень.

Досвідчений фахівець з питань психології безпечної праці людини на виробництві Ольга Гріньова розповість про:

  • Сучасні європейські практики роботи з «людським фактором» в системі охорони праці сучасного підприємства (підходи Дж.Різона, П.Хадсона, Р.Веструма, Д.Паркер та ін.).
  • Неуважність як найбільш поширену причину «людських помилок» на виробництві (з практикумом).
  • Виробничий стрес та як його розпізнати.

Про найефективніші методи та напрямки розвитку культури безпеки на виробництві розповість начальник відділу екології, охорони праці та сертифікації компанії «Астарта-Київ» Катерина Банщикова:

  • Формула успіху під час впровадження
  • Менеджмент виробничого процесу, що підтримує
  • Ефект Даннінга — Крюґера. Методи керування феноменом.
  • Каркас програм виробничого вдосконалення.
  • Комунікація, визнання та мотивація.

Домедична допомога — це невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти основними практичними навичками з рятування та збереження життя людини, яка перебуває у невідкладному стані, та відповідно до закону зобов’язані здійснювати такі дії та заходи. Екстрена медична допомога — це медична допомога, яка полягає у здійсненні працівниками системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону невідкладних організаційних, діагностичних та лікувальних заходів, спрямованих на врятування і збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я.

Нормативно-правова база України з домедичної допомоги:

  • Закон України «Про екстрену медичну допомогу» від 5 липня 2012 р. № 5081-VI.
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку підготовки та підвищення кваліфікації осіб, які зобов’язані надавати першу допомогу» від 21 листопада 2012 р. № 1115.
  • Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах» від 16 червня 2014 р. № 398.
  • Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про вдосконалення підготовки з надання домедичної допомоги осіб, які не мають медичної освіти» від 29 березня 2017 р. № 346.

Найчастіше на виробництві людина зазнає таких пошкоджень, як:

  • раптова зупинка кровообігу внаслідок серцевої недостатності або інсульту;
  • поранення з критичною кровотечею (венозною та артеріальною);
  • опіки різних частин тіла та обличчя;
  • травми опорно-рухового апарату;
  • пошкодження хребта.

Більшість цих випадків потребує негайного виклику служби екстреної медичної допомоги та допомоги потерпілому на місці події.

Окрім головних аспектів надання домедичної допомоги, на Форумі “Безпека праці-2019” ви також матимете змогу пройти тренування на сучасних тренажерах з надання домедичної допомоги від компанії «Центр спеціальної підготовки».

За даними Держпраці, дорожньо-транспортні пригоди та наїзди транспортного засобу займають перше місце серед нещасних випадків зі смертельним наслідком на виробництвах України.

Дорожньо-транспортні пригоди завдають великих збитків: не дивлячись на серйозні заходи і роботу, яку проводять різні заклади і організації по попередженню ДТП, їх кількість в даний час, велика. Причини цього явища різноманітні, але головною можна назвати недостатньо високий рівень професійної підготовки водіїв.

4 квітня 2019 року на Форумі “Безпека праці-2019” з директором компанії “Твоя Безпека” Геннадієм Мазепою поговоримо про:

  • Статистичні дані дорожньо-транспортного травматизму у світі
  • Складові Безпеки дорожнього руху
  • Суть управління безпекою
  • Навіщо ще раз вчити персонал?

Окрім цього, кожен учасник Форуму отримає корисний та оригінальний подарунок від наших спонсорів!

Повна програма Форуму за посиланням:

ПРОГРАМА

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...