Комплектація аптечки для надання домедичної допомоги (для виробничих підрозділів машинобудівної галузі)


Комплектація аптечки для надання домедичної допомоги (для виробничих підрозділів машинобудівної галузі)

До редакції останнім часом надходять листи читачів журналу з таким питанням, як-от: «Які медикаменти мають входити в комплектацію аптечки для надання домедичної допомоги, зокрема щодо аптечки для працівників виробничих підрозділів машинобудівної галузі?».

Спершу потрібно подати коректне формулювання термінів, зокрема:

  • домедична допомога — це невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти основними практичними навичками з рятування та збереження життя людини, яка перебуває у невідкладному стані, та відповідно до закону зобов’язані здійснювати такі дії та заходи;
  • екстрена медична допомога — це медична допомога, яка полягає у здійсненні працівниками системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону невідкладних організаційних, діагностичних та лікувальних заходів, спрямованих на врятування і збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я.

    У статті «Комплектація аптечки для надання домедичної допомоги» читайте докладніше:

1. Домедична допомога — можливість зберегти життя
2. Шлях до безпеки — навчання персоналу
3. Приклад комплекту аптечки


Отже, найголовніше — аптечка з домедичної допомоги має бути укомплектована відповідно до специфіки даного виробництва та надати можливість зберегти життя і здоров’я потерпілого до прибуття фахівців екстреної медичної допомоги. Перед формуванням набору в аптечку потрібно залучити «аудит» із питань домедичної допомоги та виявити ті загрози й можливі ураження, що можуть бути на території цеху, виробничого майданчика та в приміщеннях підприємства.

Місця розташування аптечки мають бути враховані та оптимізовані таким чином, щоб від місця події до аптечки можна було дістатися за найкоротший проміжок часу. Як приклад, на кожному підприємстві є пожежні щити та розташовані вогнегасники. А отже, аптечки домедичної допомоги треба розташовувати в тих же місцях з обов’язковим позначанням міжнародним знаком First Aid (білий хрест на зеленому тлі).

Яким би повним та об’ємним не був набір «Аптечки домедичної допомоги», його якість використання залежить від людей — працівників підприємства. Якщо працівник не проходив відповідних навчань з домедичної допомоги та цей набір він отримав уперше, це вкрай негативно позначиться на часі та якості надання першої допомоги постраждалому.

Будь-який набір аптечки потрібно розбирати на навчанні, працівники повинні вміти користуватися тими медикаментами та приладдям, що містяться в цьому наборі.
Найчастіше на виробництві людина зазнає таких пошкоджень, як:

  • раптова зупинка кровообігу внаслідок серцевої недостатності або інсульту;
  • поранення з критичною кровотечею (венозною та артеріальною);
  • опіки різних частин тіла та обличчя;
  • травми опорно-рухового апарату;
  • пошкодження хребта.
Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №2, 2019.

Автори:

  • Олег Картавий, директор Центру спеціальної підготовки, інструктор курсів
  • Тамара Білько, доцент кафедри гігієни та екології № 2 Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...