Комплексний аналіз впровадження нової концепції формує вдалий інноваційний прорив


Комплексний аналіз впровадження нової концепції формує вдалий інноваційний прорив

Ефективний розвиток світової економіки здійснюється на широкому використанні інтелектуального фактора, який формується результатами наукових досліджень, здатністю до втілення результатів творчої праці у виробництво інноваційних видів продукції чи послуг. Дослідження науковців свідчать, що у ринково розвинутих країнах від 80-90% приросту валового внутрішнього продукту формується шляхом впровадження патентів, ноу-хау, використання найсучасніших технологій.

Наприклад: в США і Японії підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва майже на 60% забезпечується новітніми технологіями, якісною переорієнтацією механізму господарювання та інтенсифікацією інноваційних процесів.

Інноваційний потенціал визначає можливості організації до інновацій, її чутливість до генерування результатів та передбачає наявність достатньої кількості ресурсів — людських, матеріальних, технічних, технологічних, організаційних, фінансових, інтелектуальних, інформаційних.

На початку впровадження інновацій на підприємстві може виникнути  дисбаланс у вирішенні виробничих питань. Значною мірою реалізація інноваційного потенціалу підприємства визначається організаційною та управлінською перебудовою, зокрема зміною системи мотивації, комунікації, організаційної структури,  стиля керівництва. Втім, впровадження новітніх концепцій на виробництві не оминає і процеси у сфері охорону праці. Тому підготовка до впровадження виробничих та/або організаційно-управлінських інновацій на підприємстві повинна відбуватися до початку їх впровадження..

В Україні вже шостий рік поспіль проходять Міжнародні науково-практичної конференції присвячені інтеграції передових систем менеджменту безпеки на підприємстві, формуванню ризикорієнтовного мислення у керівників і працівників.

Безумовно, проблеми охорони праці на підприємстві не вирішуються шляхом простого перенесення міжнародних напрацювань у сфері охорони праці. Реальне покращання умов та підвищення безпеки праці досягається шляхом розвитку механізмів соціального партнерства на всіх рівнях від загального  до локального.

Питання безпеки та гігієни праці на робочих місцях є обов’язковою частиною стратегії розвитку нашої держави. Орієнтуючись на норми країн Євросоюзу та інших передових держав світу у сфері охорони праці, в Україні відбуваються зміни на законодавчому рівні. Зазначені зміни направлені на розвиток національної стратегії  профілактичної культури безпеки праці, зокрема за допомогою навчання працівників.

Таким чином, можна стверджувати, що інновації на підприємстві вимагають нових знань, креативного мислення, а також створення моделі адаптації впровадження нової концепції у господарську діяльність.

Джерело: прес-служба Головного упрпавління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...