Хто, за якою методикою і яким чином проводить лабораторні дослідження?


Хто, за якою методикою і яким чином проводить лабораторні дослідження?

Є категорії професій і робіт, які не підлягають атестації. Тобто в нормативних документах, якими регламентуються пільги за шкідливі умови праці, ці професії не передбачені.
Проте працівники таких професій мають проходити медогляд! А отже, повинні бути лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників, відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу (наказ Міністерства охорони здоров’я від 8 квітня 2014 р. № 248, далі — гігієнічна класифікація праці), з метою визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (п. 3.1 наказу Міністерства охорони здоров’я України «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21 травня 2007 р. № 246, далі — Наказ № 246). Все, що стосується атестації, прописано, визначено і виконується, але щодо лабораторних досліджень питання не з’ясоване…

Відповідь надала доцент кафедри гігієни та екології № 2 Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Тамара Білько.

Попередній та періодичний медичні огляди проводяться відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-ХІІ, ст. 169 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), Наказу № 246. Зокрема, «власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року» (ст. 169 КЗпП).

Під час прийняття на роботу проводять обов’язковий попередній медичний огляд. Його мета — визначити стан здоров’я працівника і зареєструвати показники здоров’я. Зважаючи на результати цього огляду, визначають можливість працівника виконувати професійні обов’язки в конкретному виробничому середовищі без погіршення стану здоров’я. Також під час попереднього медичного огляду можуть виявити професійні захворювання, що виникли у працівника на попередніх роботах.

Періодичний медичний огляд проводиться для того, аби своєчасно виявити ранні ознаки гострих і хронічних профзахворювань (отруєнь), загальних та зумовлених умовами праці захворювань. Періодичні медичні огляди забезпечують постійний моніторинг стану здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

Нормативне регулювання
Постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 р. № 630 внесено зміни до Положення про Державну службу України з питань праці та зобов’язано Держпраці брати участь в організації медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічному обов’язковому медогляді працівників віком до 21 року.

Роботодавець повинен провести лабораторні дослідження умов праці на робочих місцях та визначити шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №3, 2019.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...