...

Херсонщина: завершено спеціальне розслідування резонансного нещасного випадку на птахофабриці


Херсонщина: завершено спеціальне розслідування резонансного нещасного випадку на птахофабриці

Завершено спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельними наслідками, який стався у філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард».

Комісією Головного управління Держпраці у Херсонській області завершено спеціальне розслідування нещасного випадку, який стався 31 травня 2019 року на території філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдинг Авангард», внаслідок якого загинули двоє працівників: старший оператор очисних споруд філії та черговий фізичної особи-підприємця, що згідно договору здійснював охорону території філії. Підприємство займається розведенням свійської птиці.

З пояснень свідків встановлено, що старший оператор очисних споруд спробував самостійно спуститися в каналізаційний колодязь КНС-3, оскільки, на його думку, засмітилася перепускна труба між КНС-1 та КНС-3, і потрібно було її прочистити. Співробітник неодноразово попереджав його про неприпустимість вчинення таких дій та необхідність повідомити про ситуацію керівництву, як того вимагає інструкція з охорони праці.

Слід зазначити, що спеціальні роботи з прочищення систем водовідведення на підприємстві виконуються спеціалізованою організацією згідно укладених договорів. Виконання робіт з ліквідації засмічень каналізаційних систем, робіт у колодязях до функціональних обов’язків працівників очисних споруд не входять. Тому засоби індивідуального захисту, передбачені для робіт у колодязях, на очисних спорудах не застосовуються.

Проте, старший оператор очисних споруд не повідомив керівництво та пішов до приміщення станції обробки стоків, взяв драбину та пішов до каналізаційного колодязя, відкрив люки колодязів КНС-1 та КНС-3, улаштував у колодязь КНС-3 драбину і не маючи засобів індивідуального захисту та не усвідомлюючи небезпеку почав спускатися. Спустившись у колодязь, через 2 секунди він потягнувся до поверхні колодязя. Співробітник, що був поруч, та черговий, що охороняв територію, спробували його витягнути, але не втримали, і потерпілий впав у колодязь.

Поки викликали керівництво, рятувальні служби та швидку медичну допомогу черговий, що охороняв територію, спонтанно спустився у колодязь, щоб допомогти потерпілому. Там йому стало зле і він знепритомнів.

Коли рятувальний підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій витягнув потерпілих на поверхню, лікарі констатували смерть обох людей.

Діагноз: отруєння клоачними газами.

Основною причиною нещасного випадку стало невиконання посадових обов’язків, не виконання вимог інструкцій з охорони праці та недосконалість інструкцій з охорони праці.

Нещасний випадок для обох потерпілих визнано таким, що пов’язаний з виробництвом.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Херсонській області

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...