...

ГУ Держпраці роз’яснює щодо розслідування нещасних випадків, які своєчасно не були оформлені відповідними документами


ГУ Держпраці роз’яснює щодо розслідування нещасних випадків, які своєчасно не були оформлені відповідними документами

До Головного управління Держпраці у Луганській області звертаються громадяни зі скаргами на  нещасні випадки, які з ними сталися декілька  років тому та своєчасно з різноманітних причин не були розслідуванні та оформлені  відповідними актами.

Надаємо роз’яснення з цього питання  відповідно до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань i аварій на виробництві №1232 від 30 листопада 2011 року (далi — Порядок).

Порядком не передбачено обмеження строку давностi для призначення розслiдування нещасних випадкiв на виробництвi. Згiдно з вимогами пункту 23 Порядку нещасний випадок, про який своєчасно не повiдомлено керiвника пiдприємства чи роботодавця потерпiлого або внаслiдок якого втрата працездатностi настала не одразу, розслiдується i береться на облiк згiдно з цим Порядком протягом мiсяця пiсля надходження заяви потерпiлого чи уповноваженої ним особи, яка представляє його iнтереси (незалежно вiд строку настання нещасного випадку).

У разi реорганiзацiї пiдприємства, на якому стався такий нещасний випадок, розслiдування проводиться його правонаступником. У разі якщо підприємство ліквідовано, встановлення факту настання нещасного випадку розслідується в судовому порядку. Якщо факт настання нещасного випадку встановлено рiшенням суду, розслiдування органiзовує вже Головне управліня  Держпраці у Луганській області та утворює комiсiю у складi не менш як чотирьох осiб.

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання