ГУ Держпраці інформує щодо надання першої медичної допомоги при обмороженнях


ГУ Держпраці інформує щодо надання першої медичної допомоги при обмороженнях

Обмороження виникає при температурі навколишнього середовища нижче 0 ° С. Найбільш часто відбувається відмороження пальців, дещо рідше – вух, носа, щік, стоп. При обмороженні тканини пошкоджуються холодом – тривалий спазм судин з наступними тромбозами веде до трофічних і некротичним порушень в тканинах. Поразка виникає тим швидше, чим більше вологість повітря і нижче температура.

У стані алкогольного сп’яніння обмороження виникає частіше. Крім того, воно супроводжується загальним переохолодженням організму. Це пояснюється стійким розширенням судин під дією алкоголю і швидкою віддачею тепла. При важкому обмороженні та охолодженні організму можливі задишка, тахікардія, падіння артеріального тиску. 

У початковому періоді обмороження шкіра пошкодженої ділянки бліда, холодна, нечутлива. Потерпілий відчуває оніміння. По мірі зігрівання з’являється сильний біль і розвиваються видимі пошкодження тканин, в залежності від ступеня обмороження: I ступінь – шкіра синюшна, з багряним відтінком; II ступінь – шкірні пухирі, наповнені прозорою рідиною; III ступінь – шкіра синьо-червона, з’являється набряк, пузирі наповнюються кров’янистої рідиною, розвивається некроз шкіри; IV ступінь – омертвіння шкіри і підлеглих тканин на всю глибину, аж до кісток, через тиждень – волога або суха гангрена.

Допомога при обмороженнях

Перш за все, треба зігріти обморожену область. Конкретні способи залежать від обстановки. Постраждалого доставте в приміщення. Якщо у Вас є можливість, то відігрійте обморожену область у ванні з водою, температуру якої поступово підвищуйте від 36 до 40 ° С протягом 15 хв. Одночасно масажуйте обморожену ділянку від периферії до центру. Через 30 хв шкіру насухо витріть і обробіть спиртом, накладіть сухі стерильні пов’язки з товстим шаром вати зовні.  

При обмороженні особи і вушних раковин розітріть їх чистою рукою або м’якою тканиною до порозовенія, обробіть спиртом і вазеліновим маслом. Не можна для розтирання користуватися снігом. Він викличе пошкодження поверхневого шару шкіри. 

Поряд з місцевими заходами необхідно зігріти постраждалого, напоївши його гарячим чаєм і укутавши ковдрою. Якщо обмороження супроводжується появою міхурів і некрозом, постраждалого обов’язково госпіталізують.  

Джерело: lg.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання