ГУ Держпраці інформує про проведення опитування осіб, причетних до нещасного випадку під час його розслідування


ГУ Держпраці інформує про проведення опитування осіб, причетних до нещасного випадку під час його розслідування

Якість та об’єктивність розслідування нещасного випадку залежить від якості проведених опитувань членами комісії з розслідування свідків та інших осіб, причетних до нещасного випадку. Тож, надаємо деякі рекомендації з приводу організації та проведення опитування осіб при розслідуванні нещасних випадків.

Для встановлення точних причин нещасного випадку важливе значення слід надавати опитуванню потерпілого. Чим раніше його провести, тим більш достовірну інформацію буде отримано. Перед тим, як опитувати потерпілого, рекомендується поговорити з лікарем, ознайомитися із записом у амбулаторній картці потерпілого та дізнатися, що саме він розповів лікарю з приводу нещасного випадку – така інформація є найбільш достовірною. Якщо стан здоров’я потерпілого дозволяє, треба попросити його написати пояснення (за встановленою формою) з приводу того, що з ним сталося, або його пояснення записати в протоколі опитування (за встановленою формою). Опитувати потерпілого треба після вивчення його показань та показань свідків. Ідучи до нього на зустріч , бажано заздалегідь надрукувати питання, на які ви хочете отримати відповідь.

Перш за все необхідно докладно і послідовно за встановленою формою розпитати потерпілого про обставини та причини нещасного випадку, уточнити, що й як він виконував, чи були справні інструменти та обладнання, на якому він працював. З’ясувати, коли і як проходив інструктаж з охорони праці, чи знав він про основні небезпечні та шкідливі фактори, що діють на його робочому місці, чи був забезпечений і користувався засобами колективного та індивідуального захисту тощо.

Під час опитування свідків слід з’ясувати, де вони знаходились на момент нещасного випадку, що бачили або чули, поведінку потерпілого до нещасного випадку, в момент події та після неї, їх думка про причину нещасного випадку. Особливо цінними є пояснення тих робітників, які під час події працювали поряд або допомагали потерпілому. Це може допомогти з’ясувати дійсну причину нещасного випадку.

Рекомендується опитування кожного свідка та взяття пояснення проводити окремо, без присутності інших свідків, роботодавця або уповноваженої ним особи, одним, або декількома членами комісії, які не перебувають в будь – яких зв’язках з потерпілим, роботодавцем або посадовими особами даного підприємства. Перед взяттям пояснень необхідно окреслити перед свідком коло питань, на які він повинен дати пояснення. Особа, яка дає пояснення, має писати його власноручно. Після взяття всіх пояснень необхідно провести їх аналіз та визначити окремі питання та деталі, які необхідно з’ясувати в ході опитування, а також скласти перелік осіб для опитування.

Опитування керівників робіт (майстра, старшого майстра, технолога, начальника дільниці, начальника цеху тощо) має важливе значення для з’ясування причин нещасного випадку. Тому рекомендується дати завдання кожній із посадових осіб, які тим чи іншим чином пов’язані із організацією роботи, яку виконував потерпілий, написати пояснювальну записку з приводу нещасного випадку, в якій обов’язково зазначити необхідну організацію виконання робіт виробничого процесу, фактичне виконання робіт, які, на їх думку, були відхилення від вимог нормативних актів і могли призвести до настання нещасного випадку. Після аналізу всіх пояснень, можна додатково провести опитування необхідних посадових осіб для з’ясування спірних або не ясних питань. Особливу увагу при цьому треба приділити питанням нормативно-правового забезпечення.

Джерело: lg.dsp.gov.ua