ГУ Держпраці інформує про атестацію робочих місць


ГУ Держпраці інформує про атестацію робочих місць

Відділ експертизи умов  праці ГУ Держпраці у Львівській області інформує  роботодавців щодо проведення атестації робочих місць.

Положенням про Державну службу України з питань праці передбачено здійснення контролю за правильністю застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення та якісного проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться не рідше одного разу на 5 років.

Робоче місце вважається атестованим з дати видання наказу підприємства     « Про результати проведення атестації робочих місць за умовами праці».

Якщо атестація робочих місць за умовами праці не проведена, працівники що працюють в шкідливих умовах втрачають право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Керівник підприємства несе відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, порушення тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно до статті 41 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення).

Нормативно-правовою базою для проведення атестації робочих місць є:

  1. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992р. № 442.
  2. Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені Постановою Міністерством Соцполітики України від 01.09.1992р. №41.
  3. Інструкція щодо застосування Карти умов праці при проведенні атестації робочих місць, затверджена наказом Міністерства Соцполітики України від 30.11.1992р. № 06-41-48 та Міністерством охорони здоров’я України від 27.11.1992р.
  4. Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості т напруженості трудового процесу», затверджені Міністерством охорони здоров’я України від 08.04.2014р. № 248.

Джерело: lviv.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання