Громадський контроль за станом охорони праці посилять


Управління профілактики та страхових експертиз виконавчої дирекції Фонду повідомляє, що в 2014 році продовжать навчання з питань охорони праці представників профспілкових організацій. Заплановане виконають за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Вже з минулого року через відсутність можливостей і засобів щодо здійснення ефективного контролю за виконанням вимог та норм законодавства щодо створення безпечних умов праці на вітчизняних підприємствах, правління Фонду проводить навчання фахівців з числа членів профспілкових організацій.

Кожного року таке навчання проходить 12-14 тисяч чоловік, проте цієї кількості фахівців виявилося недостатньо, щоб забезпечити ефективний контроль стану охорони праці.

Істотну допомогу спеціалістам з охорони праці на українських підприємствах можуть надати громадські інспектори, які одночасно є членами трудових колективів. Щоб якісно здійснювати контроль над станом охорони праці, їм лише треба дати необхідні знання. Тому згідно з постановою правління Фонду чисельність учнів розширили за рахунок представників первинних профспілкових організацій.

За пропозицією ФПУ навчання було організовано таким чином, щоб максимально наблизити його до місця знаходження підприємств у містах і районних центрах відповідних областей. При необхідності організовувалося виїзне та дистанційне навчання.

Представникам профспілок, які пройшли відповідне навчання та виявили задовільні результати при перевірці знань, видані спеціальні посвідчення встановленого зразка. Це дає їм право здійснювати громадський контроль за дотриманням законодавства з охорони праці, брати участь у розслідуваннях нещасних випадків на виробництві, а також входити до складу комісій з перевірки знань посадових осіб.

Всього, в 2013-14 роках питаням охорони праці за рахунок коштів Фонду заплановано навчити близько 8 тис. представників профспілок.

opcb.kpi.ua