Готуємося до опалювального сезону. Як підприємству прозимувати без пожеж?


Готуємося до опалювального сезону. Як підприємству прозимувати без пожеж?

Вже зовсім скоро на підприємствах запускатимуть системи опалення, а працівники масово почнуть вмикати на робочих місцях нагрівальні прилади. При цьому дуже важливо дотримуватися правил безпеки, аджепри порушенні правил експлуатації обладнання може виникнути пожежа.

Необережне поводження з вогнем складає майже 60 % від усіх причин виробничих пожеж, кожна п’ята пожежа виникає через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок, кожна десята — від проблем з пічним опаленням.

Як підприємству прозимувати без пожеж? Насправді це просто — якщо ґрунтовно підготуватися до роботи в холодний період року.

Обов’язки керівників при підготовці підприємства до роботи в осінньо-зимовий період:
1. Наказами керівників об’єктів визначити відповідальних за дотримання протипожежного режиму та забезпечення справності приладів опалення, електроустановок, технологічного обладнання. Налагодити регулярний огляд приміщень після завершення робіт.
2. Силами адміністрації, пожежно-технічних комісій, пожежних команд провести перевірку стану пожежної безпеки виробничих, складських та інших допоміжних приміщень:

  • перевірити стан їх готовності до експлуатації;
  • вилучити саморобні, а також несправні електронагрівальні прилади;
  • заборонити використання відкритого вогню для відігрівання водогінних та опалювальних систем.

3. Виміряти опір ізоляції електромережі, провести контроль заземлення та занулення (за необхідності — із залученням сертифікованої електротехнічної лабораторії).
4. За потреби дерев’яні будівельні конструкції будівель і споруд слід обробити вогнезахисною речовиною (знову-таки, найкраще це зробить сертифікована організація).
5. Провести протипожежні інструктажі з робітниками та службовцями, насамперед із тими, що зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, а також відповідальними за експлуатацію опалювальних систем та електронагрівальних установок.
6. Визначити можливість та місця для куріння та застосування побутових нагрівальних і кухонних приладів.
7. Провести перевірку технічного стану розміщених на підприємстві установок пожежної автоматики, внутрішнього й зовнішнього протипожежного водогону, інших джерел водопостачання та підготувати їх до безперебійної експлуатації взимку. Перенести водопінні вогнегасники
з відкритих місць у приміщення, які обігріваються, та розмістити інформацію про місце їх установлення на пожежних щитах і стендах.
8. У виробничих, складських, адміністративних та інших приміщеннях перевірити справність засобів виклику пожежної допомоги, за необхідності поновити або відремонтувати їх.
9. Провести технічне обслуговування первинних засобів пожежогасіння та мотопомп (за наявності) і підготувати їх до експлуатації в зимовий період.
10. Перевірити та за необхідності відремонтувати теплогенерувальні та калориферні установки, печі, інші опалювальні прилади; постійно контролювати правильність їх утримання та експлуатації, своєчасне та якісне виконання ремонтів. Визначити режим і тривалість топлення печей.
11. Своєчасно інформувати рятувальників про несправність пожежної техніки, водопостачання, а також про закриття доріг і проїздів на своїй території.

Отримати рекомендації та поради від найкращих експертів з пожежної безпеки щодо організації роботи відповідальних за пожежну безпеку осіб можна вже невдовзі на VI Всеукраїнському практичному форумі «Пожежна і техногенна безпека — 2018: кращий досвід».

Зареєструватися

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...