Гігієна праці в металургійній промисловості


Гігієна праці в металургійній промисловості

Основними шкідливими для здоров’я факторами і в чорній, і кольоровій металургії є: інфрачервоне випромінювання та конвекційне тепло, загазованість та запиленість повітря, шум.

Температура повітря нерідко перевищує 35°С. На операціях, які вимагають від робітників великого фізичного напруження, ці умови можуть призводити до порушення терморегуляції і функціональних порушень з боку серцево-судинної системи. Великі перепади температури і конвекційні переміщення холодного повітря можуть викликати застуди; рясне потовиділення веде до втрати ваги, посиленої втрати солей, білків і вітамінів. Подразнення шкіри від поту може викликати появу гнійничкових захворювань шкіри.

Гази, що виділяються під час виробничих процесах в чорній металургії, складаються з окису вуглецю і сірчистого газу та, зазвичай, не перевищують гранично допустимих концентрацій. При варінні легованих сталей можуть виділятися пари і оксиди марганцю, хрому, селену, берилію та ін.; при згорянні масел і смол, вживаних для змащення виливниць та іншого обладнання виділяються вуглеводні.

Важливим несприятливим чинником у цехах чорної металургії є шум (часто високочастотний), особливо в доменному цеху при дутті, в електросталеплавильних, феросплавних та прокатних цехах.

Сортування, розмелювання, зважування та інші підготовчі операції в металургії супроводжуються виділенням пилу. У чорній металургії пил при підготовці шихти містить до 20% диоксиду кремнію. Пил, що утворюється під час ремонту металургійних печей, міксерів та ковшів, містить до 70% диоксиду кремнію.

У кольоровій металургії при термічній обробці сульфідних руд виділяється сірчистий газ, іноді в кількостях, що перевищують ГДК; фтористоводневі, кремнійфтористі і фторорганічні сполуки виділяються при електролізі і расплавленні кріоліту в алюмінієвому виробництві. При хлоруючому випалі виділяються хлор та хлористий водень. Миш’яковистий і ціаністий водень зустрічаються в золотодобувній, олов’яній, цинковій та інших виробництвах кольорової металургії. У кольоровій металургії пил часто містить миш’як, свинець, хром та інші домішки.

Оздоровчими заходами у металургії є: раціональне планування цехів, розміщення обладнання з урахуванням можливості природного провітрювання (аерації), пристрій на дахах ліхтарів незадуваємого типу, заміна у кольоровій металургії всіх видів випалу в механічних печах на герметичний автоматизований випал, заміна плавки в полум’яних, шахтних і відбивних печах на електротермічні плавки, циклонні з кисневим дуттям.

Крім аерації, для боротьби з тепловиділеннями у доменних і мартенівських цехах, а також у кольоровій металургії застосовують теплоізоляцію обладнання з доведенням температури його поверхні до 35-40°, екранування (до 2 м від підлоги) ділянок, де неможлива теплоізоляція. Застосовують також водяні завіси, поглинаючі екрани, сітки, захисний спецодяг. Спецодяг для металургів виготовляється з шинельного сукна, брезенту, тканини зі спеціальним вогнестійким просоченням вільного покрою (для провітрювання простору під одягом). Робітникам видають чоботи, рукавиці. Засобами індивідуального захисту також є окуляри зі світлофільтрами для захисту очей від інфрачервоного та ультрафіолетового випромінювань, сітчасті маски для захисту обличчя від бризок гарячого металу і інфрачервоного опромінення, респіратори (на процесах, що супроводжуються пилоутворенням).

Для запобігання застудам обладнують теплові завіси, автоматичне закривання воріт, обігрів охолоджуваних ділянок виробництва, тощо.

Для запобігання перегріванню тіла застосовують обдув робочого місця прохолодним повітрям, охолоджуючі екрани, водораспилення, влаштування місць відпочинку в цехах з охолодженням їх огорож, а також забезпечення робочих підсоленою газованою водою і вітамінізованими білковими напоями.

Для своєчасного виявлення патології необхідне проведення попередніх при прийнятті на роботу та періодичних медичних оглядів працівників.

О.І. Біла, головний державний інспектор управління Держпраці в Дніпропетровській областівідділу з питань гігієни праці

Джерело: Управління Держпраці