Функціональні обов’язки працівників служби охорони праці в організаціях


Функціональні обов’язки працівників служби охорони праці в організаціях

Для виконання функціональних обов’язків працівників служби охорони праці повинні бути надані такі права:

– У будь-який час доби безперешкодно відвідувати та оглядати виробничі, службові та побутові приміщення організації, знайомитися в межах своєї компетенції з документами з питань охорони праці.

– Пред’являти керівникам підрозділів, іншим посадовим особам організації обов’язкові для виконання приписи про усунення виявлених під час перевірок порушень вимог охорони праці та контролювати їх виконання.

– Вимагати від керівників підрозділів відсторонення від роботи осіб, які не мають допуску до виконання даного виду робіт, які не пройшли в установленому порядку попередніх і періодичних медичних оглядів, інструктажу з охорони праці, що не використовують у своїй роботі наданих засобів індивідуального захисту, а також порушують вимоги законодавства про охорону праці.

– Направляти керівнику організації пропозиції про притягнення до відповідальності посадових осіб, які порушують вимоги охорони праці.

– Запитувати та отримувати від керівників підрозділів необхідні відомості, інформацію, документи з питань охорони праці, вимагати письмові пояснення від осіб, які допустили порушення законодавства про охорону праці.

– Залучати за погодженням з керівником організації і керівниками підрозділів відповідних спеціалістів організації до перевірок стану умов і охорони праці.

– Представляти керівнику організації пропозиції про заохочення окремих працівників за активну роботу по поліпшенню умов та охорони праці.

– Були представницькою за дорученням керівника організації в державних і громадських організаціях при обговоренні питань охорони праці.

Крім того, службі охорони праці доводиться вирішувати й інші завдання в галузі охорони праці, які випливають із специфічних особливостей організації і виникаючих ситуацій в процесі виробництва або надання послуг. Виходячи із завдань, поставлених перед службою охорони праці, її працівники повинні володіти різнобічними знаннями, розбиратися в наявному обладнанні, професійних небезпеки і виробництві, знати санітарно-гігієнічні умови при виробництві різних робіт.

Між працівниками служби охорони праці повинні бути чітко розподілені обов’язки та закріплені ділянки робіт. Розподіл проводиться виходячи з ділових якостей і кваліфікації працівників, обліку кількості працюючих в підрозділах, складності виробництва й інших факторів. Такий розподіл обов’язків закріплюється наказом по організації або розпорядженням по службі охорони праці.

З метою координації і більш ефективної роботи працівників служби охорони праці складаються квартальні та загальний річний плани роботи. Такі плани затверджуються, незважаючи на деяку кількість робіт, які не можуть бути заздалегідь передбачені з-за складності їх передбачення (участь у розслідуванні нещасних випадків, роботі органів державного нагляду, подання позапланової інформації, участь у роботі різних комісій і т. д.). В плани включаються не тільки ті заходи, які спеціалісти служби охорони праці проводять самі (наприклад, обстеження і перевірки), але і ті, проведення яких вони повинні контролювати та вимагати їх виконання від інших відповідальних осіб.

Для більш якісного планування робіт в організації складається Перелік заходів з охорони праці, що проводяться протягом року із зазначенням термінів їх виконання, періодичності та відповідальних виконавців.

Джерело: studme.com.ua