...

Фахівці різних країн обговорили питання техногенної безпеки в сучасних умовах


12–13 травня у Львові на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Техногенна безпека: теорія, практика, інновації». У форумі взяли участь 123 вчені і практики з різних країн світу.
Учасники конференції обговорили проблеми техногенної безпеки об’єктів життєзабезпечення, а також питання розроблення та впровадження передових науково-технологічних рішень в цій галузі.
Тематика обговорюваних на конференції питань диктувалася викликами сьогодення:
– «Вогнестійкість несучих конструкцій машинних залів АЕС та ГЕС»,
– «Проблеми безпечної евакуації людей із спортивно-видовищних споруд»,
– «Сучасна аварійно-рятувальна техніка»,
– «Проблеми та шляхи забезпечення безпеки життєдіяльності об’єктів з використанням води і водних речовин»,
– «Протипожежний захист об’єктів установками пожежогасіння модульного типу з використанням тонкого розпилення».
Учасники форуму також розглянули питання забезпечення техногенної безпеки на виробничих об’єктах, засоби та методи оцінки й підвищення вогнестійкості будівельних матеріалів, конструкцій та об’єктів, проаналізували хід і причини ряду недавніх виробничих аварій і дії рятівників з їх ліквідації.
Після обговорення питань порядку денного учасники міжнародної конференції заходу прийшли до висновку про необхідність удосконалення нормативно-правої бази забезпечення техногенної безпеки (зокрема, в частині державного ліцензування компаній, які виробляють протипожежне обладнання та надають послуги в сфері безпеки праці). Учасники також наголосили на необхідності вдосконалення інженерно-технічних, управлінських та організаційно-правових рішень щодо застосування локальних систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій на потенційно-небезпечних об’єктах.
В ході форуму народилася ініціатива встановлення партнерських стосунків та обміну досвідом науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів України з урядовим органом нагляду та контролю за техногенною, пожежною безпекою в державі.

Інна Борисова,
фото автора

Від редації. В наступних номерах журналу ми плануємо ознайомити наших читачів з матеріалами ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Техногенна безпека: теорія, практика, інновації».