Економія на охороні праці може спричинити підприємству більші збитки


Економія на охороні праці може спричинити підприємству більші збитки

Щороку наші співвітчизники отримують на робочих місцях каліцтва, серйозні травми, які подеколи закінчуються летально. Як свідчить аналіз виробничого травматизму,причини, що призводять до виникнення таких нещасних випадків, бувають різними. В основному вони є наслідком порушень вимог чинного законодавства як з боку роботодавця, так і самого працівника чи його безпосереднього керівника.

Найчастіше буває, що працівники, керуючись банальним прагненням зекономити час, або через брак професійних навиків чи  переоцінюючи власні можливості і досвід, допускають порушення правил безпечної поведінки. Однак нерідко роботодавці вважають питання охорони праці другорядними, тому не поспішають виділяти на ці потреби необхідні кошти. А така економія рано чи пізно спричиняє більші збитки.

На переконання начальника відділу інспекційної роботи, ринкового нагляду, надання адміністративних послуг, розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Управління Держпраці у Закарпатській області Володимира Яцківа, до найбільш дієвих методів, які сприяють зниженню рівня виробничого травматизму, у всі часи належала так звана профілактична робота. Це, зокрема, розроблені на підставі аналізу нещасних випадків відповідними контролюючими органами заходи відповідно до конкретних ситуацій та умов праці.

Для прикладу, внаслідок  здійсненої фахівцями Управління Держпраці превентивної діяльності протягом дев’ять місяців поточного року на підприємствах лісової, будівельної, машинобудівної та легкої галузей  Закарпаття вдалося дещо знизити рівень виробничого травматизму порівняно з аналогічним періодом минулого року. В тому числі поменшало випадків із смертельними наслідками.

Але, за словами Володимира Яцківа, галузеві інспектори Управління нерідко зіштовхуються з іншою важливою проблемою при розслідуванні нещасних випадків.  Далеко не всі сучасні роботодавці оформляють трудові відносини зі своїми найманими працівниками. А це, як відомо, не гарантує останнім реальну соціальну захищеність у разі негативного впливу виробництва на їх здоров’я або не дає можливість рідним отримати належні страхові виплати у разі загибелі таких працівників.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Закарпатській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...