Джерело небезпеки в закладах громадського харчування – газові прилади


Джерело небезпеки в закладах громадського харчування – газові прилади

Основні причини нещасних випадків – порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів-виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:

–  самовільна газифікація закладів громадського харчування;
–  самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;
– неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;
– не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та  ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та інші.

Власникам газифікованих закладів громадського харчування забороняється:

– розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів;
– з боку фасадів будинків, в проїздах для транспорту;
– здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання
– здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством;
– вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати димові і вентиляційні системи. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів;
– відключати автоматику безпеки і регулювання. Користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів;
– користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів,  відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів;
– користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;
– залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою;
– допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли інструктаж по безпечним методам користування газовими приладами та балонами зріджених вуглевод­невих газів;
– використовувати газ і газові прилади не за призначенням, користуватись газовими плитами для опалення приміщень;
– користуватись приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку;
– застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу;
– зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони;
– розміщувати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55)л, або двох балонів місткістю 27 л кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади;
– встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі;
– розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів;
– вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях;
– замінювати балони в присутності осіб, не зв’язаних з виконанням зазначеної роботи.

Ще декілька особливостей розташування : індивідуальні газобалонні установки допускається встановлювати біля зовнішніх стін будинків на відстані не менше 0,5 м від дверей та вікон першого поверху і 3 м від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій та вигрібних ям.

Джерело: mk.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання