ДСНС підбила підсумки роботи за 2013 р. на громадських слуханнях


Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Громадська рада при ДСНС  України підбили підсумки діяльності за 2013 рік. 

На громадських слуханнях, які відбулися 20 грудня, були присутні керівний склад ДСНС України та члени Громадської ради, профільні експерти громадського середовища. 

«Підбиваючи підсумки роботи ДСНС України майже за рік роботи, можемо констатувати, що реорганізація МНС і Держтехногенбезпеки у Держслужбу пройшла успішно», – зазначив заступник Голови ДСНС України Анатолій Бойко. За його словами, Служба забезпечила реагування на всі надзвичайні події. За результатами роботи оперативно-рятувальних підрозділів кількість класифікованих надзвичайних ситуацій зменшилася на 34% і впродовж року було врятовано життя 4185 осіб. Вперше за останні 5 років досягнуто відчутного зменшення кількості пожеж (на 15,3%) та загиблих на них (майже на 12%). 

Анатолій Бойко нагадав, що у 2013 році ДСНС України провела кілька масштабних командно-штабних навчань, зокрема влітку у Сумській області за участі Президента України і восени у Києві за участі Прем‘єр-міністра України, для відпрацювання взаємодії сил і засобів цивільного захисту в умовах надзвичайних ситуацій різного характеру. «Наш головний результат полягає у тому, що завдання, поставлені перед нами Президентом України Віктором Януковичем та Урядом, виконані у повному обсязі», – підкреслив він. 

Анатолій Бойко наголосив, що позитивні результати діяльності Служби є у тому числі здобутками ефективної та конструктивної співпраці з Громадською радою. 

Під час громадських слухань керівники структурних підрозділів ДСНС України представили підсумки проведеної за рік роботи. Зокрема, директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації Григорій Марченко відзначив у 2013 році оптимізацію системи реагування на надзвичайні ситуації. Завдяки цьому, на його думку, у пожежонебезпечний період кількість лісових пожеж зменшилася майже у 2,5 рази, та в 16 разів, порівняно з попереднім роком, скоротилася пройдена вогнем площа лісових масивів. 

«Наша система реагування себе виправдала і на сьогодні її беруть за приклад інші країни світу», – зазначив Григорій Марченко. 

Серед основних досягнень департаменту організації заходів цивільного захисту заступник директора Сергій Осипенко виокремив реалізацію норм Кодексу цивільного захисту України, введеного в дію 1 липня 2013 р. щодо підготовки органів управління та сил цивільного захисту, навчання населення, створення відповідних служб та формувань цивільного захисту, а також впровадження заходів щодо модернізації єдиної державної системи цивільного захисту. 

За словами директора департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям та державного нагляду (контролю) Артема Козленка, упродовж 2013 р. спільно з Громадською радою при ДСНС України була проведена масштабна робота над нормативами пожежної безпеки, що дозволило скоротити відповідний перелік правил для підприємств та установ. Також він підсумував роботу створених Службою по всій Україні консультаційних центрів, які на сьогодні вже надали підприємцям та громадянам понад 5000 консультацій у сфері цивільного захисту. 

Масштабну роботу департаменту персоналу, пов’язану з реорганізацією та створенням ДСНС України, охарактеризував Олександр Євсюков, підкресливши своєчасність здійснення нарахувань та виплати матеріального забезпечення. 

За словами голови Громадської ради при ДСНС України Віктора Казьміна, спільна робота органу виконавчої влади та громадськості сприятиме здійсненню громадського контролю за діяльністю ДСНС України, налагодженню її ефективної взаємодії з громадськістю, врахуванню громадської думки під час реалізації державної політики та підготовки відповідних пропозицій щодо її формування. Він подякував ДСНС України за організацію роботи Громадської ради та надану допомогу і окреслив напрями роботи на 2014 рік. Зокрема, у наступному році Громадська рада при ДСНС України планує провести ряд громадських експертиз і сприяти у межах компетенції виконанню орієнтовного плану консультацій з громадськістю ДСНС України. 

Учасники громадських слухань одностайно проголосували за прийняття запропонованої Громадською радою спільної резолюції щодо дій Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Громадської ради при ДСНС України при розробці, узгодженні проектів нормативно-правових актів, проведенні консультацій з громадськістю у 2014 році. 

Кабінет Міністрів України