...

Додаткові професійні пенсії: чого чекати від нового законопроекту Мінсоцполітики


Додаткові професійні пенсії: чого чекати від нового законопроекту Мінсоцполітики

В Україні, згідно із законом, уже в наступному році має запрацювати накопичувальна система. Це означає, що частина тих, хто працює, платитиме додатковий внесок і при виході на заслужений відпочинок зможуть отримати другу пенсію. Швидше за все, повністю запустити другий рівень найближчим часом не вдасться, тому, як і з монетизацією, накопичувальні пенсії можуть вводити поетапно.

Міністерство соціальної політики розробило законопроект про професійні пенсії, який незабаром розглянуть на засіданні Кабміну. Додатковий податок і право отримувати другу пенсію отримають українці не старше 35 років, які працюють у шкідливих умовах, так звані “списочники”. До них відносяться шахтарі, кранівники, ті, хто працює під землею, з високими температурами тощо.

Роботодавців зобов’яжуть платити за них більше, а отримані гроші покриють додаткові витрати. Якщо раніше Пенсійний фонд виплачував пенсію на пільгових умовах (тим, хто, наприклад, виходив на заслужений відпочинок раніше), але зайві витрати компенсував за рахунок роботодавця, то зараз ці виплати стягуватимуть поетапно. Проблема в тому, що деякі шахти і заводи закрилися, а пенсіонери — лишилися. Тому компенсувати їхні високі пенсії не було кому.

Куди підуть гроші:

  • У приватний пенсійний фонд.

Скільки заплатять:

  • Перший список (найшкідливіші роботи) — на 15% більше (37% соцвнеску);
  • Другий список (шкідливі роботи) — на 7% більше (29% соцвнеску).

“Страхові внески здійснюватимуться за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на 15% — за осіб, зайнятих на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 1, на 7% — за осіб, зайнятих на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2”, — йдеться у розробленому Мінсоцполітики законопроекті.

Скільки можна буде отримувати

Для прикладу OBOZREVATEL підрахував, який був би розмір другої пенсії кранівника зі стажем 35 років, який заробляв 15 тис. грн. Згідно з розрахунками Нацкомісії з цінних паперів, при додатковому внеску у 7% (кранівник відноситься до другого списку професій), розмір другої пенсії має скласти 10,2%.

Таким чином, основна пенсія (якщо виходити в цьому році) була б на рівні 3,7 тис. грн, а “друга” — 1,5 тис. грн. Тобто в сумі кранівник на пенсії, якби запропоновані правила повноцінно діяли, отримував би 5,2 тис. грн. Варто також враховувати, що якщо економіка України буде активно розвиватися, то приватні пенсійні фонди зможуть примножити заощадження. Тоді замість 1,5 тис. можна буде отримувати, наприклад, 2 тис. грн. Крім того, згідно із законопроектом, при виході на заслужений відпочинок можна буде отримувати разову виплату.

Також, як пояснює експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третякова, зібрані кошти дозволять компенсувати витрати на пенсію до того моменту, поки людина не досягне 60-річчя (йдеться про тих, хто раніше вийде на пенсію).

“Якщо пенсійний вік 60, то ви, пропрацювавши на небезпечних робочих місцях, згідно з українським законодавством, маєте право піти на пенсію раніше на 10 років. Якщо ви йдете раніше, то період з 50 до 60 років хтось має вам перекривати цю пенсію, поки не набуде чинності закон про загальне обов’язкове пенсійне забезпечення”, — розповіла вона.

Ще одна важлива перевага приватного накопичувального фонду — гроші можна залишати у спадок. Тобто якщо, наприклад, шахтар прожив на пенсії всього один рік і помер від інсульту, недоотримані кошти з приватного рахунку зможе отримати його сім’я.

Як заявили у Мінсоцполітики, професійні пенсії — один з елементів появи повноцінного другого рівня системи. Згодом всіх українців зобов’яжуть відкладати на старість. Ось тільки влада досі не визначилися: чи будуть створювати єдиний державний фонд, в якому акумулюються всі заощадження, чи українцям дозволять відкривати рахунки у приватних фондах.

І проблема не тільки у цьому. Щоб накопичувальна пенсійна система стабільно працювала, не має бути різких стрибків цін (висока інфляція “з’їдає” заощадження), а фінансовий ринок повинен стабільно розвиватися. Сильний фондовий ринок, стабільні ціни на нерухомість, приплив іноземних інвестицій — обов’язкові умови для повноцінної роботи накопичувального рівня.

Джерело: OBOZREVATEL

Матеріали до теми


Закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України не встановлює правомірність незаконного поводження з боєприпасами
Цей закон не звільняє від відповідальності за придбання і зберігання боєприпасів вдома без дозволу, зазначив Верховний Суд. Положення Закону України ...