До уваги користувачів (споживачів) нехарчової продукції. Новини ринкового нагляду


До уваги користувачів (споживачів) нехарчової продукції. Новини ринкового нагляду

За підтримки Канадського проекту «Експертна підтримка урядування та економічного розвитку» 29 травня 2019 року Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (далі – Мінекономрозвитку) було організовано та проведено стратегічну сесію з розробки проекту стратегії розвитку державного ринкового нагляду на період 2020-2025рр.

Під час заходу було проінформовано про розроблення мобільного додатку «Купуй безпечне». Додаток до гаджетів, у сфері непродовольчих товарів, розробляла команда, до складу якої увійшли представники Української Ради Бізнесу, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та споживчих організацій України. Головною особливістю мобільного додатку «Купуй безпечне» є об’єднання в рамках єдиного інструменту трьох головних учасників процесу, а саме – держави, бізнесу та споживачів, що в свою чергу дозволить очистити ринок від небезпечних та контрабандних товарів, а також стати інструментом споживача для захисту його прав. Головними функціями мобільного додатку передбачено, зокрема: інформування про небезпечну продукцію та методи її виявлення, навчання – як захистити власні права та що робити у разі порушення, онлайн подача скарг до відповідних органів ринкового нагляду, онлайн перевірка чеків тощо. Додаток буде доступний для користувачів смартфонів на базі Android та IOS, а також матиме веб-інтерфейс.

Нагадуємо, що відповідно до «Переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. за № 1069, до сфери відповідальності Держпраці віднесено наступні 10 видів нехарчової продукції:

Прості посудини високого тиску

постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1025 “Про затвердження Технічного регламенту простих посудин високого тиску”

Ліфти і компоненти безпеки для ліфтів

постанова Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 р. № 438 “Про затвердження Технічного регламенту ліфтів і компонентів безпеки для ліфтів”

Канатні дороги для перевезення пасажирів, їх вузли та пристрої безпеки

постанова Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2009 р. № 1076 “Про затвердження Технічного регламенту канатних доріг для перевезення пасажирів”

Обладнання, що працює під тиском

постанова Кабінету Міністрів України від 19 січня 2011 р. № 35 “Про затвердження Технічного регламенту безпеки обладнання, що працює під тиском”

Засоби індивідуального захисту

постанова Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 р. № 761 “Про затвердження Технічного регламенту засобів індивідуального захисту”

Вибухові матеріали промислового призначення

постанова Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 802 “Про затвердження Технічного регламенту вибухових матеріалів промислового призначення”

Обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах

постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1055 “Про затвердження Технічного регламенту обладнання та захисних систем, призначених для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах”

Машини та устаткування

постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62 “Про затвердження Технічного регламенту безпеки машин”

Пересувне обладнання, що працює під тиском

постанова Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 967 “Про затвердження Технічного регламенту пересувного обладнання, що працює під тиском”

Знаки безпеки і захисту здоров’я працівників

постанова Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2009 р. № 1262 “Про затвердження Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників”

 

За наявності підстав вважати, що продукція не відповідає встановленим вимогам, або становить загрозу будь-яким суспільним інтересам, користувачі (споживачі) такої продукції, мають право звертатись до органу державного ринкового нагляду за захистом їх права на безпечність продукції.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Луганській області

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...