До уваги користувачів надр


До уваги користувачів надр

Управління Держпраці  у Сумській області повідомляє користувачам надр про необхідність погодження планів розвитку гірничих робіт та планів водовідбору й витрат підземних вод на 2018 рік.

Річний план розвитку гірничих робіт/план водовідбору й витрат підземних вод (далі План) визначає напрямки розвитку гірничих робіт із дотриманням відповідних параметрів систем розробки родовищ. Також Планом встановлюються обсяги видобутку корисних копалин, обсяги виконання геологорозвідувальних, розкривних, рекультиваційних, гірничокапітальних і гірничопідготовчих робіт, обсяги підготовки переробки мінеральної сировини тощо. У свою чергу вказані роботи передбачаються технічними проектами розробки родовищ при забезпеченні відповідних і безпечних умов праці.

План розробляється користувачем надр. Погодження Плану в територіальних органах Державної служби з питань праці здійснюється із відповідним обґрунтуванням виконання користувачем надр робіт згідно з:  

  • спеціальним дозволом на користування надрами;
  • актом гірничого відводу; 
  • проектом розробки, затвердженим та погодженим у встановленому порядку, який має відповідні експертні висновки;
  • дозволом на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Відповідно до Кодексу України «Про надра» від 27.07.1994 р. № 133/94-ВР та Гірничого закону України від 06.10.1999р. №1127-ХIV Управлінням Держпраці у Сумській області проводиться погодження Планів у частині забезпечення виконання вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці, промислової безпеки та охорони надр.

Для одержання уточнюючої інформації  необхідно звертатись до сектору гірничого нагляду Управління Держпраці у Сумській області, за адресою м. Суми, вул. Г.Кондратьєва, 140.

Також варто зауважити, що відповідно до ст. 51 та ст. 53 Кодексу України «Про надра» та ст. 19 Гірничого закону України розробка родовищ твердих, рідких і газоподібних корисних копалин та переробка мінеральної сировини провадяться згідно із затвердженими проектами та планами робіт, правилами технічної експлуатації та охорони надр. Невиконання цих вимог користувачем надр є порушенням законодавства, що у свою чергу передбачає притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності. 

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання