...

До Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці внесені зміни


До Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці внесені зміни

Управління Держпраці у Кіровоградській області повідомляє про внесення змін до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого Постановою КМУ від 01.01.1992 № 442.

Відповідно до ч. 3 ст. 33 Закону України «Про охорону праці» та ч. 5 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду за додержанням законодавства про працю.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 № 741 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів УРСР» внесені зміни до Порядку № 442 (набрали чинності 28.10.2016) в частині визначення органу, який здійснює контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Згідно із ч. 4 ст. 33 Закону України «Про охорону праці» порядок контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин та соціального захисту населення. Наразі Держпраці розроблено проект Порядку здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Лише після опрацювання проекту Порядку усіма зацікавленими органами та його схвалення Мінсоцполітики, посадові особи Держпраці та її територіальні органи матимуть підстави для реалізації функцій і повноважень щодо контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Нагляд і контроль за дотриманням законодавства при проведенні атестації робочих місць за умовами праці, а також при наданні працівникам пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах здійснює Держпраці шляхом проведення перевірок.

Невизначеним на сьогодні є питання щодо надання висновків щодо якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці (які раніше видавалися управліннями соціального захисту населення). До введення в дію нормативного акту, яким буде передбачене здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці, будь-які висновки, акти, довідки, як Державною службою України з питань праці, так і іншими органами виконавчої влади, не видаються.

Джерело: kirtu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання