До дня працівників торгівлі: організація управління охороною праці на підприємствах торгівельної сфери


До дня працівників торгівлі: організація управління охороною праці на підприємствах торгівельної сфери

Щорічно в Україні в останню неділю липня працівники торгівлі, починаючи з 1995 року, святкують своє професійне свято – День працівників торгівлі.

Професія “продавець” — одна з найбільш поширених і повсюдно затребуваних професій у світі. Професія продавця на даний час має стійкий попит на ринку праці.

Українські експерти називаючи професії, які будуть тільки зростати в ціні найближче десятиліття, визначають професію «продавець» лідером серед найперспективніших професій наступного десятиліття.

Працівники сфери торгівлі працюють за професіями, що потребують знань, необхідних для надання послуг. Більша частина професій зазначеної сфери вимагає повної загальної середньої та професійно-технічної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві. Ряд професій може вимагати наявності освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста).

Процес праці в торгівлі має свої особливості, зумовлені специфікою торговельно-технологічних процесів. Економічна складова роботи торгівельної мережі значною мірою залежить від інтенсивності потоків покупців та кругообігу товарів. Так, висока частка операцій, безпосередньо пов’язаних із обслуговуванням покупців і спілкуванням з ними, які не підлягають механізації, зумовлює значні затрати живої праці. Безперечно, працівники (персонал) торговельних підприємств у процесі праці впливають на формування зазначених елементів.

Безперечно, кожне підприємство саме визначає та документально оформлює політику керівництва у сфері охорони праці. Така політика має бути органічно поєднана з усіма елементами діяльності.

Слід пам’ятати, що система управління охороною праці підприємств сфери торгівлі формується  на основі комплексної оцінки рівня небезпеки, що впливає чи може вплинути на працівника задіяного на кожному окремому робочому місці, розробки заходів  щодо недопущення дії небезпечних факторів та зменшення ризику виникнення небезпечних ситуацій.

Отже, з огляду на специфіку діяльності торгівельного підприємства та вимоги чинного законодавства, роботодавець розробляє та затверджує відповідні нормативні акти, що регламентують питання охорони праці на підприємстві.

Безперечно, працівники мають дотримуватися вимог щодо охорони праці на своїх робочих місцях.

Для дотримання працівниками вимог з питань  охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на робочих місцях, на території підприємства або в інших місцях, де за дорученням роботодавця виконуються ці роботи, трудові обов’язки, розробляються та затверджуються відповідні інструкції з охорони праці.

Завантажити:  Інструкція з охорони праці для продавця продовольчих товарів

Інструкція з охорони праці працівника підприємства сфери торгівлі,  відповідно до займаної посади, має  включати загальні положення щодо охорони праці та організаційні і технічні вимоги безпеки.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...