...

Деякі аспекти безпечного використання виробничого обладнання працівниками


Деякі аспекти безпечного використання виробничого обладнання працівниками

Роботодавець повинен вживати необхідних заходів, щоб виробниче обладнання, яке використовується працівниками, відповідало виконуваній роботі або було належним чином пристосоване для виконання роботи та не становило загрози їхньому життю або здоров’ю. Під час вибору виробничого обладнання роботодавець зобов’язаний враховувати конкретні умови праці, ризики щодо безпеки, здоров’я та життя працівників, наявні на робочих місцях, та будь-які додаткові ризики, пов’язані з використанням цього виробничого обладнання. Зазначені зобов’язання покладені на роботодавця наказом Мінсоцполітики від 28.12.2017  № 2072.

Додатково нагадаємо, що реалізуючи сучасний підхід із забезпечення безпеки нехарчової продукції, роботодавці зобов’язані  вводити в обіг на підприємствах тільки безпечну продукцію, яка відповідає технічним регламентам, національним стандартам, що гармонізовані з відповідними європейськими стандартами.

Між тим, законодавець у пункті 3 розділу ІІ Вимог безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками відокремив, що у разі неможливості повністю забезпечити використання виробничого обладнання працівниками без ризику для їхньої безпеки, здоров’я та життя, роботодавець повинен вжити усіх заходів для мінімізації цих ризиків.

З метою виконання вищезазначених вимог роботодавець має здійснювати моніторинг, оцінку технічного стану такого виробничого обладнання, як машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки. Мова йде про первинний, періодичний, позачерговий технічні огляди, експертне обстеження.

Крім того, для забезпечення використання виробничого обладнання без ризику для працівника, роботодавець повинен надати працівникам всі необхідні технічні документи, інструкції з охорони праці та інструкції з експлуатації виробничого обладнання, що використовується в роботі.

  Інформація та письмові інструкції щодо безпеки, захисту здоров’я та життя під час експлуатації виробничого обладнання мають містити відомості щодо:

  • умов використання виробничого обладнання;
  • передбачуваних нештатних ситуацій;
  • практичних рекомендацій з урахуванням досвіду безпечного використання виробничого обладнання (за потреби).

Працівники мають бути поінформовані про:

  • небезпеку, що може виникнути в робочій зоні або на майданчику під час використання виробничого обладнання;
  • небезпеку, пов’язану з виробничим обладнанням, розташованим у їх робочій зоні або на майданчику (якщо працівники безпосередньо не використовують таке обладнання);
  • будь-які зміни, що впливають на виробниче обладнання, розташоване в їх безпосередній робочій зоні або на майданчику.
Увага! Інформація у письмові інструкції має бути викладена у зрозумілій для працівників формі.

Додатково: у разі експлуатації суб’єктом господарювання устаткування підвищеної небезпеки поза межами його території суб’єкт господарювання повинен мати відповідні документи щодо проведення останнього технічного огляду та/або експертного обстеження цього виробничого обладнання.

Джерело: Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...