Держпраці повертається до перевірок незадекларованої праці


Держпраці повертається до перевірок незадекларованої праці

Після послаблення карантинних обмежень інспектори праці повертаються до інформаційних відвідувань роботодавців.

Головними темами відвідувань є недопущення використання незадекларованої праці та профілактика нещасних випадків з працівниками під час роботи. В першу чергу, увага інспекторів праці концентрується на найбільш ризикованих для використання незадекларованої праці та травмонебезпечних сферах господарювання (будівництво, сільське господарство, торгівля, організація харчування, тимчасове розміщування, АЗС тощо).

Відвідування відбуватимуться з метою доведення до роботодавця та працівників вимог законодавства та ризиків, які виникають внаслідок порушень законодавства. Крім того, під час інформаційних відвідувань і підприємці, і їх працівники мають можливість одержати відповіді на питання, що їх турбують.

Роботодавець, який використовує повністю задекларовану працю, має цілий ряд переваг, зокрема, центрами зайнятості надається допомога по частковому безробіттю застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...