Держпраці: лише офіційне працевлаштування гарантує дотримання прав працівників


Держпраці: лише офіційне працевлаштування гарантує дотримання прав працівників

У Закарпатській області у селі Пацканьово на родовищі андезитів «Чорна Вобуч» стався нещасний випадок. 9 квітня на каменоломнях самовільно працювали кілька місцевих жителів, і під час їх роботи стався обвал скелі. Внаслідок цього, один з працівників загинув, ще троє отримали серйозні тілесні ушкодження і були госпіталізовані у найближчі лікувальні заклади.

За словами начальника ТУ Держпраці у Закарпатській області Богдана Дороша, фахівці управління встановили, що роботи проводилися з порушенням норм низки нормативних документів. Зокрема, були відсутні спеціальний дозвіл на користування надрами, акт про надання гірничого відводу, геолого-маркшейдерська, технічна та обліко-контрольна документації, не проводилась плата за користування надрами.

За фактом цього випадку відкрито кримінальне провадження за ч.4 ст.240 ККУ «Порушення правил охорони або використання надр».

Такі нещасні випадки, на жаль, непоодинокі, тому Державна служба України з питань праці постійно наголошує на важливості офіційного працевлаштування та виплаті легальної заробітної плати, адже тільки будучи оформленим офіційно, працівник буде захищеним та отримувати всі гарантовані соціальні виплати.  Це перш за все, долі людей,відновлення соціальних гарантій і прав найманих працівників.

Джерело: Держпраці