Держпраці, Фіскальна служба, Пенсійний фонд і керівники місцевих органів влади об’єдналися задля боротьби з нелегальною працею


Держпраці, Фіскальна служба, Пенсійний фонд і керівники місцевих органів влади об’єдналися задля боротьби з нелегальною працею

Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області взяли участь у спільній нараді, яка проходила у конференц-залі Дніпропетровської Обласної Державної адміністрації, головною темою якої була «Легалізація зайнятості населення та заробітної плати, активізація роботи щодо виявлення фактів використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю».

На нараді у ДніпроОДА зібралися керівники міст та районів Дніпропетровщини, представники пенсійного фонду, фіскальної служби, інспекції з питань праці. Під час наради обговорювались питання  легалізації заробітної плати в регіоні. Зокрема, цьогоріч на Дніпропетровщині легалізували понад 2,5 тисячі робочих місць.

 

«Проте проблема із «зарплатнею в конвертах» залишається. Легалізація робочих місць – пряма відповідальність керівників місцевих органів влади. Нині на одного працюючого – один пенсіонер.

Кожен робітник має отримувати легальну зарплатню, з якої відраховуються податки, аби наповнювати пенсійний фонд», – на цьому наголосив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман.

Щодо виявлення порушень законодавства про працю та фактів використання праці неоформлених працівників, фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області зазначили, що з початку 2018 року державними інспекторами праці проведено 272 перевірки та  інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю на 260 підприємствах, установах та організаціях та виявлено більш ніж 800 порушень законодавства про працю. Найчастіше порушуються норми законодавства з оплати праці (516 порушень), трудових договорів (98 порушення або 36% всіх перевірок), робочого часу та відпочинку (93 порушення).

За результатами інспекційних відвідувань складено та передано до суду 138 протоколів про адміністративні правопорушення. Загальна сума накладених судами адміністративних штрафів складає 91,5 тис. грн. Складено 263 постанови про накладання штрафу відповідно ст. 265 Кодексу Законів про працю України та прийнято рішень про накладання фінансових санкцій на загальну суму 66 млн. 432 тис. грн.

Крім того, проведено 22 інспекційних відвідувань на підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати.  Перевірками охоплені всі активні підприємства – боржники із виплати заробітної плати. За результатами перевірок та інспекційних відвідувань 488 працівникам погашено заборгованість із виплати заробітної плати у розмірі 803,1 тис. грн.

На постійному контролі Управління з питань праці знаходиться питання легалізації найманої праці у області вцілому. Було здійснено 53 інспекційних відвідування  з питань виявлення працівників без належного оформлення. За результатами інспекційних відвідувань виявлено порушення в частині оформлення трудових відносин стосовно 117 працівників: 29 працівників працювали без оформлення трудового договору, 88 працівників виконували роботу на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового. Крім того, із 162 працівниками було укладено трудові договори, але вони були допущені до роботи без повідомлення органів ДФС.

Фахівцями Головного управління систематично проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи із суб’єктами господарювання та працівниками щодо дотримання норм законодавства про працю, зокрема, недопущення використання роботодавцями праці найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин – адже головна мета Служби, це попередити порушення та стимулювати роботодавців працювати законно, не порушуючи законодавства про працю.

Як зазначив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний: «За різними оцінками, до 30% найманих робітників в Україні працюють в тіні. І це не тільки втрати бюджету, пенсійного фонду. Перш за все, самі фахівці втрачають свої соціальні права. Зокрема, право на майбутню пенсію та інші соціальні виплати. Тому бути працевлаштованим офіційно – вкрай важливо, в першу чергу для самих працівників».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами прес-служби Управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...