...

Держгірпромнагляд вжив заходів щодо спрощення системи нагляду за діяльністю суб’єктів господарювання


На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань економічних реформ, яке відбулося 2 квітня 2013 р. під головуванням Президента України, глава держави акцентував увагу на необхідності подальшої дерегуляції та спрощення системи державного нагляду за діяльністю суб’єктів господарювання та наголосив на неприпустимості дублювання функцій контрольних органів, а також необхідності вивільнення суб’єктів господарювання від зайвих перевірок.
Позицію Президента України у зазначених питаннях підтримав прем’єр-міністр України Микола Азаров на засіданні уряду, яке відбулося 3 квітня 2013 року, при цьому наголосивши на неприпустимості проведення перевірок без законних підстав.
З метою виконання завдань, поставлених Президентом України та урядом, Держгірпромнаглядом вжито заходів щодо недопущення проведення планових і позапланових перевірок суб’єктів господарювання без підстав, передбачених законодавством, та забезпечення проведення таких перевірок виключно за рішенням керівництва Служби в установленому порядку.

Довідка: У 2012 році кількість піднаглядних суб’єктів господарювання склала 924 695, а їх виробничих об’єктів — 4 165 030.
За 2012 рік територіальними управліннями Держгірпромнагляду перевірено менше 1 % суб’єктів господарювання та 3,7 % їх виробничих об’єктів.
У першому кварталі 2013 року кількість піднаглядних суб’єктів господарювання склала 923 654, а їх виробничих об’єктів — 4 165 828.
За три місяці 2013 року територіальними управліннями Держгірпромнагляду перевірено менше 0,4 % суб’єктів господарювання та близько 1 % їх виробничих об’єктів.
Слід зауважити, що найбільша кількість здійснених Держгірпромнаглядом перевірок дотримання законодавства з охорони праці припадає на суб’єктів господарювання вугільної галузі, машинобудування, металургійної та хімічної промисловості, які належать до високого ступеня ризику у сфері промислової безпеки та охорони праці. Рівень виробничого травматизму у цих галузях економіки значно перевищує рівень виробничого травматизму в цілому по Україні.

Прес-служба Держгірпромнагляду України