...

Держгірпромнагляд України підбив підсумки своєї діяльності за минулий рік та визначив завдання на 2014 рік


Сьогодні, 29 січня, відбулося засідання колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, на якому підбито підсумки роботи за 2013 рік та окреслено головні завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці у поточному році.
Провів засідання Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва.  Також участь взяли члени колегії Держгірпромнагляду України, начальники структурних підрозділів центрального апарату Служби, представники ННДІПБОП та ГНМЦ, в режимі онлайн – начальники територіальних управлінь Держгірпромнагляду та їх заступники, начальники експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду.

З доповіддю про підсумки роботи Держгірпромнагляду України за 2013 рік виступив перший заступник Голови Віктор Шайтан, який наголосив, що усі заходи, передбачені Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Держгірпромнаглядом виконано без порушення визначених строків і у повному обсязі. Рішення засідань колегії за підсумками роботи Держгірпромнагляду, які було проведено у минулому році, та завдання, визначені у Плані роботи Служби на 2013 рік, також виконано.

Значною подією минулого року стало підписання Главою Держави Закону України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки». Реалізація завдань і заходів Програми сприятиме мінімізації виробничих ризиків і професійних захворювань, аварій та нещасних випадків, збереженню та розвитку трудового потенціалу держави, і, як наслідок, – соціально-економічному розвитку країни.

Аналіз травматизму свідчить, що кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 13%, а кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком – на 14%. Зменшення кількості нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом, спостерігається  на підприємствах майже усіх галузей економіки. Найбільш суттєвий результат – на підприємствах вугільної промисловості, агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери.

Слід зазначити, що рівень виробничого травматизму у найбільш травмонебезпечній вугільній галузі в останні роки має позитивну тенденцію до зниження в середньому на 10%. У 2013 році загальний травматизм на вугледобувних та переробних підприємствах зменшено на 14 %, а смертельний – на 17. На 100 тисяч працівників у вугільній галузі минулого року загинуло 33 і травмовано 1042 гірники. При цьому через неефективне функціонування системи управління  виробництвом та охороною праці на шахтах з організаційних причин гине від 60% до 80% відсотків шахтарів.

Відповідно до рішень Уряду пріоритетними заходами з підвищення рівня промислової безпеки в галузі є впровадження на шахтах автоматизованих систем запобігання аваріям.  Наразі уніфіковані телекомунікаційні системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС) запроваджено на 35 вугільних підприємствах Донецької, Луганської  та Львівської областей. З них 22 – у керуючому режимі. Контроль за роботою УТАС здійснюється у Центрі комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості, який створено у червні минулого року у Луганську.

Акцентовано увагу, що 2014 рік Держгірпромнаглядом оголошено роком нагляду на малих приватних шахтах, де травмовано значний відсоток шахтарів, а саме чверть від їх загальної кількості.

Другою за травмонебезпечністю серед галузей економіки після вугільної є  агропромисловий комплекс. Впродовж минулого року на підприємствах АПК травмовано 846 та загинуло 88 працівників. Водночас, слід зауважити, що зниження рівня виробничого травматизму у галузі досить вагоме і складає 14 відсотків від загального та 24 % – від смертельного.

Останнім часом викликає занепокоєння стан охорони праці та промислової безпеки на підприємствах і виробництвах великої хімії. Протягом минулого року рівень смертельного травматизму на підприємствах галузі зріс майже у 2,4 рази.

Держгірпромнагляд розробляє заходи та закликає роботодавців до більш активного впровадження систем управління виробничими ризиками шляхом проведення відповідних превентивних заходів. Також це стосується нагляду і в інших галузях.

Заслухавши та обговоривши доповідь «Про підсумки роботи Держгірпромнагляду за 2013 рік» колегія відзначила, що у 2013 році кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась з 9816 випадків у 2012 році до 8568 – у 2013 році (на 1248 випадків або на 13%). Кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом, зменшилася з 623 у 2012 році до 538 випадків у 2013 році (на 85 нещасних випадків або на 14%). Найбільш травмонебезпечними галузями економіки в Україні в абсолютних цифрах є вугільна та машинобудівна промисловість, агропромисловий комплекс та соціально-культурна сфера.

Серед головних завдань Голова Служби Олександр Хохотва визначив пріоритетними профілактику нещасних випадків та проведення превентивних заходів для запобігання трагедіям.

Також члени колегії розглянули питання про результати роботи відділу внутрішнього аудиту Держгірпромнагляду за 2013 рік. З обох питань колегія ухвалила відповідні рішення.

“Держгірпромнагляд України”