Держгірпромнагляд розробив проекти Плану заходів з підвищення рівня охорони праці та безпеки на промислових підприємствах


На виконання доручення Кабінету Міністрів України Держгірпромнагляд опрацював проекти Плану заходів з підвищення рівня охорони праці та безпеки на промислових підприємствах та розробив пропозиції до Пріоритетних завдань та заходів поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки.

Поштовхом для цього стала аварія на ПАТ «Концерн «Стирол» у м. Горлівка Донецької області.

Нагадаємо, 6 серпня 2013 року о 14 год. під час проведення капітального ремонту у цеху з виробництва аміаку № 1 відбулася розгерметизація трубопроводу «теплого» аміаку у зоні повороту ділянки трубопроводу. З місця розриву трубопроводу розміром 150 * 200 мм стався викид рідкого аміаку та утворилася аміачна хмара. Внаслідок її поширення 35 працівників отримали гостре отруєння парами аміаку, у тому числі 6 — із смертельними наслідками.

Комісія зі спеціального розслідування Держгірпромнагляду України з’ясувала обставини та причини групового нещасного випадку зі смертельними наслідками.

Основною причиною став незадовільний технічний стан трубопроводу рідкого аміаку, що зумовлено тривалим корозійним впливом навколишнього середовища та ерозійним впливом робочого середовища, що призвело до зонного зменшення товщини металу до 0,6-0,8 мм.

Супутньою причиною стала невідповідність технічних рішень з експлуатації трубопроводу рідкого аміаку вимогам безпеки під час виведення трубопроводу з технологічного процесу для проведення капітального ремонту обладнання цеху № 1.

Детальнішу інформацію щодо розроблених заходів дивіться на офіційному сайті Держгірпромнагляду у розділі «Довідкова інформація» — «Звітні документи».

Держгірпромнагляд