Держгірпромнагляд розглянув програми розвитку гірничодобувних підприємств Криворіжжя на 2014 рік


Під головуванням першого заступника голови Держгірпромнагляду Віктора Шайтана протягом двох днів у Криворізькому гірничопромисловому теруправлінні працювала комісія з розгляду планів розвитку гірничих робіт, а також нормативів втрат і засмічення корисних копалин під час видобутку у кар’єрах та шахтах залізної руди на 2014 рік.

До розгляду програм долучились керівництво Криворізького гірничопромислового теруправління та експертно-технічного центру, представники воєнізованого гірничорятувального загону, науковці профільних інститутів та фахівці проектних організацій.

Свої програми презентували підприємства з відкритим та підземним видобутком залізної руди Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Запорізької областей. Представники підприємств розповіли про свої системи управління охороною праці та запропонували конкретні кроки із забезпечення безпеки праці. Віктор Шайтан акцентував увагу на необхідності створення системи управління ризиками та організації превентивних заходів на кожному підприємстві.

Разом з тим, важливим питанням є виділення коштів на охорону праці під час складання фінансових планів розвитку підприємств на 2014 рік. Позитивним прикладом стали гірничо-збагачувальні комбінати Групи Метінвест, ВАТ «Південний ГЗК», ВАТ «Полтавський ГЗК», ПАТ «ЄВРАЗ Суха Балка», ЗАТ «Запорізький ЗРК», де акціонери спрямовують значні інвестиції в технічне переоснащення виробництва.

Обговорюючи фінансові плани на наступний рік, перший заступник голови Держгірпромнагляду нагадав про необхідність виділення коштів для впровадження геоінформаційної системи (ГІС) безперервного дистанційного моніторингу геомеханічного стану масивів порід. Він наголосив, що впровадження ГІС-Кривбас дасть змогу своєчасно визначати ділянки зосередження напруженого стану в масивах гірських порід та інформувати про можливі прояви явищ, які можуть призвести до аварійних ситуацій.

Особливу увагу під час розгляду планів розвитку гірничих робіт представники Держгірпромнагляду приділили впровадженню на гірничодобувних підприємствах уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС). Беручи до уваги досвід вугільних підприємств Донецької, Луганської та Львівської областей, де система УТАС вже встановлена і працює, фахівці державного нагляду ініціюють її впровадження і на гірничорудних підприємствах для забезпечення постійного моніторингу та контролю за безпечним веденням гірничих робіт і запобігання небезпечним ситуаціям.

Поза увагою членів комісії не лишилося питання паспортизації будівель та споруд, впровадження програмного комплексу «Вентиляція шахт», обладнання пожежонебезпечних дільниць комбінатів і шахт системами автоматичного пожежогасіння та сигналізації, робота з підрядними організаціями, а також перехід гірничодобувних підприємств на використання безтротилових екологічно безпечних вибухових речовин.

 

За інформацією прес-служби Держгірпромнагляду України