Дерегуляція підприємницької діяльності у сфері забезпечення пожежної та техногенної безпеки


17 липня в Державній інспекції техногенної безпеки відбулася прес-конференція «Кроки Держтехногенбезпеки України з питань дерегуляції підприємницької діяльності у сфері забезпечення пожежної та техногенної безпеки». У заході взяли участь виконуючий обов’язки голови Держтехногенбезпеки України Іван Кріса, начальник Управління техногенної безпеки Держтехногенбезпеки Тарас Поліщук, виконуючий обов’язки директора департаменту пожежної безпеки Держтехногенбезпеки Павло Афанасьєв, перший заступник голови Громадської ради при Держтехногенбезпеки України, президент — голова правління Українського союзу пожежної та техногенної безпеки Борис Платкевич, заступник директора департаменту дозвільної системи Держкомпідприємництва Олена Лепіска, начальник УкрНДІ цивільного захисту Василь Ковалишин.
— Держінспекція техногенної безпеки постійно проводить роботу, спрямовану на дерегуляцію підприємницької діяльності, зменшення тиску на суб’єкти господарювання й удосконалення законодавчої та нормативно-правової бази у сферах пожежної та техногенної безпеки, — сказав у вступному слові Іван Кріса. Він розповів про ініційовані та реалізовані Держтехногенбезпеки зміни в нормативно-правових документах, заходи щодо зменшення кількості та частоти здійснення планових заходів державного нагляду.
Він повідомив, що у першому півріччі цього року було проведено близько 110 667 планових перевірок об’єктів суб’єктів господарювання та 47 367 позапланових перевірок. Кількість планових заходів державного нагляду на об’єктах, які входять до сфери управління суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, становила 73 572 перевірок, що на 41 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Також спостерігається зменшення на 96 % кількості перевірок об’єктів із середнім ступенем ризику (3993). Кількість планових перевірок об’єктів з незначним ступенем ризику, за рахунок нового перерозподілу, збільшилась на 2 %.
Також проведено 29 725 позапланових перевірок суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, 1298 — із середнім ступенем ризику і 16 344 — з незначним ступенем.
Держтехногенбезпеки розроблено новий наказ МНС України «Про затвердження Порядку проведення перевірок органами Державної інспекції техногенної безпеки України» від 25 травня 2012 р. № 863, який визначає порядок проведення органами Держтехногенбезпеки перевірок при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту та за діяльністю аварійно-рятувальних служб; уніфіковану форму акта перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, а також за діяльністю аварійно-рятувальних служб; перелік питань для здійснення планових перевірок додержання вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту, а також за діяльністю аварійно-рятувальних служб.
Також проводиться робота з вдосконалення дозвільно-реєстраційної діяльності. Зокрема, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування дозвільних процедур», яким внесено зміни до ст. 10 Закону України «Про пожежну безпеку», Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень» від 10 листопада 2010 р. № 1073. На виконання зазначеної постанови наказом МНС від 18 лютого 2011 р. № 156 внесено зміни до Інструкції з організації роботи органів державного пожежного нагляду з питань видачі дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затвердженої наказом МНС від 11 травня 2006 р. № 278.
Зроблено значні кроки у напрямі запровадження декларативного принципу нагляду. Кількість поданих у 2012 році декларацій, у порівнянні з 2011 роком, суттєво зросла. З часом Держтехногенбезпеки планує взагалі відмовитися від видачі дозволів на користь декларування. Зокрема, планується перегляд Переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства. Його планується скоротити більше ніж удвічі.
— Зроблено багато, але робота у напрямі дерегуляції бізнесу триває, — зазначив на закінчення своєї доповіді посадовець.
Учасники конференції відзначили позитивні тенденції у сфері зменшення тиску на підприємців. Заступник директора департаменту дозвільної системи Держкомпідприємництва Олена Лепіска розповіла про співпрацю Комітету з Інспекцією в галузі дерегуляції. Перший заступник голови Громадської ради при Держтехногенбезпеки, президент Українського союзу пожежної та техногенної безпеки Борис Платкевич розповів про результати співпраці з ДТБ, зокрема про спрощення вимог пожежної безпеки до АЗС. Учасники зустрічі також наголошували на тому, що ведеться системна робота з перегляду чинних нормативних документів з метою їх спрощення.
Про науковий супровід проведення дерегуляторної діяльності розповів начальник УкрНДІЦЗ Василь Ковалишин. Зокрема, він наголосив: «Працювати в цьому напрямі ми будемо й надалі, але спрощуючи умови отримання дозволів не треба забувати про безпеку громадян. Адже саме забезпечення безпеки є основою нашої діяльності».

Олеся Щербак
Фото надане пресс-службою Держтехногенбезпеки