День вишиванки у Головному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області: шануємо українську культуру та традиції


День вишиванки у Головному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області: шануємо українську культуру та традиції

Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області долучились до святкування Дня вишиванки – яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу та вшанувати українську культуру і традиції.

Традиційно керівництво та працівники Головного управління в цей день прийшли на роботу в національному одязі.

«День вишиванки – це свято, яке з 2006 року відзначається в третій четвер травня та покликане популяризувати українську культуру і традиції, які ми з честю шануємо, адже вишиванка –  це вираження своєї національної та громадянської позиції, культурної освіченості та духовної свідомості» – зазначив начальник Головного управління Владислав Снісар.

Крім того, в цей день фахівці Управління провели ряд інформаційних зустрічей у закладах соціально-культурної сфери та окрім проведення превентивних заходів, стосовно дотримання законодавства про працю та охорону праці, разом з дітками долучилися до святкування Дня вишиванки.

Інформаційно:

Всесвітній день вишиванки відзначається щорічно в третій четвер травня. День вишиванки не має ніякої політичної підоснови, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції. Дата доки не офіційна, це відносно нове народне свято. Але масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такої різноманітності вишиванок, як в третій четвер травня, ви не побачите ніде.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

 

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

У 2015 році була розпочата акція “Подаруй вишиванку захисникові”, яка придбала світові масштаби – в ній взяли участь близько 50 країн світу. Вишиванки передали бійцям АТО, які брали участь у бойових діях на Донбасі. Цього дня фото у вишиванках викладають в мережу не лише жителі України, але і далеко за кордоном.

Історична пам’ятка:

Історія вишивки на території України має не одну тисячу років. Особливого ж значення набула в останні декілька віків. Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, в яку роками збирали посаг. Бідна дівчина мала 30-40 сорочок, середнього достатку – 50-70 сорочок, а багата – 100 і більше.

Згідно з повір’ям, сорочку для немовляти повинні були вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстра співали пісні і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її дитину, що ще не народилася. Вишиванка вважається оберегом від усього поганого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси і міцного здоров’я, а також щастя. У Україні вишивка також символізує і сімейну пам’ять, вірність і любов в сім’ї.

Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя і свободу в орнаменті вишивок. Вишивками ми показали світу усю ту красу, яка створювалася не знаменитими художниками, а створювалося українською рядовою, звичайною жінкою, яка сиділа вечорами і вишивала абсолютно те, що їй на думку спадало.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» .

Матеріали до теми


Щорічний міжнародний київський Форум «Smart Building» 24-25 травня (Національний центр «Український Дім»)
Міжнародний Форум Smart Building відбудеться вже вшосте. І тематика цього року буде присвячена не тільки впровадженню та розвитку технологій у містах, ...
Цифрова трансформація в умовах пандемії COVID-19: скористайтеся унікальною методикою, щоб захистити підприємство та працівників
Віталій Тимошенко — вітчизняний науковець та практик, більше ніж 5 років спеціалізується на розвитку людського потенціалу, вдосконалення процесів підвищення кваліфікації, перепідготовки ...
Альянс провів відкрите засідання Вищої Ради експертних організацій будгалузі
21 грудня в готелі InterContinental Kyiv відбулося відкрите засідання Вищої Ради експертних організацій будівельної галузі. Захід організував Національний експертно-будівельний альянс України. ...