Децентралізація триває


Децентралізація триває

В рамках реформування Держслужби з надзвичайних ситуацій і децентралізації країни в цілому, в Україні продовжує активно формуватися волонтерський рух добровільних пожежних, створюються місцеві пожежні команди у найвіддаленіших населених пунктах та відкриваються нові Центри Безпеки у громадах.

Зокрема на Донеччині, 30 січня в Іллінівській та Миколаївській об’єднаних територіальних громадах області розпочали роботу два нових Центри Безпеки громадян. Донецька область є рекордсменом за кількістю створених Центрів Безпеки — на Донеччині їх успішно працює вже п’ять, і за словами донецького обласного Голови, всього у 2018 році на території Донеччини заплановано відкриття 8 Центрів Безпеки громадян.

На Київщині також ведеться послідовна робота зі створенню таких Центрів. Так, в Бородянському районі в приміщенні Немішаєвської селищної ради відбулось засідання круглого столу за участю рятувальників області, голови Немішаєської селищної ради, голів Микулицької, Козинцівської та Мироцької сільських рад, під час якого було розглянуто питання про створення єдиного Центру Безпеки в межах п’яти населених пунктів, а саме: смт Немішаєво, с. Микуличі, с. Козинці, с. Мироцьке та с. Діброва.

Минулого місяця на Дніпропетровщині, у Святовасилівській об’єднаній територіальній громаді місцева пожежна команда покращувала навички з порятунку, а також використання пожежно-рятувальної техніки та обладнання. 12 працівників Комунального закладу «Святовасилівська місцева пожежна команда» отримали посвідчення про проходження спеціальної підготовки. Це вже третя в Дніпропетровській області місцева пожежна команда, яка пройшла курси в Навчальному пункті Дніпропетровської області і має законні права для виконання робіт за призначенням.

12 лютого у Рівному підіб’ють підсумки реалізації першого модуля проекту «Підтримка процесу організації українського рятувального волонтаріату з метою підвищення рівня безпеки місцевого населення у Рівненській області», що реалізується в рамках програми «Польська допомога».

Загалом, на сьогодні майже у всіх регіонах успішно реалізуються пілотні проекти зі створення Центрів Безпеки у громадах, активно формується волонтерський рух у сфері цивільного захисту та триває підготовка добровільних-пожежних, які поповнюють лави новостворених місцевих пожежних команд для того, щоб забезпечити достатній рівень безпеки населення у найвіддаленіших куточках України.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами ДСНС України