Чим небезпечні пліснява й грибок на стінах та як із ними боротися?


Чим небезпечні пліснява й грибок на стінах та як із ними боротися?

Пліснява та грибки на стінах, стелі, підвіконнях в виробничих, санітарно-побутових та інших допоміжних приміщеннях на підприємствах, установах, організаціях – не тільки неприємне явище, але і пряма загроза для здоров’я працівників. Тому, плісняву та грибок необхідно видалити як можна скоріше.

         Найбільш розповсюдженими причинами появи плісняви та грибків є:

  • Промерзання зовнішніх стін.Причиною промерзання стін може бути порушення технологічного процесу при будівництві або утепленні стін. Тріщини та щілини також призводять до промерзання стін, утворенню конденсату, і як наслідок, підвищеної вологості.
  • Погана вентиляція. Щільні пластикові вікна, відсутність системи кондиціонування, нерегулярне провітрювання – і в результаті по кутах стін розповзається грибок.
  • Ґрунтова вогкість.Через неправильне влаштування горизонтальної  гідроізоляції  цвіль може спостерігатися на стиках між підлогою та стінами.
  • Неполадки у водопроводі. При підтікаючих трубах цвіль дуже швидко поширюється.
  • Протікання даху. У суху погоду цей чинник може і не проявлятися, але при першому серйозному дощі з’являться широкі патьоки, які з часом стануть чорними. У зимову пору подібний витік в даху призведе ще до того, що замерзла вода залишиться в штукатурці.
  • Відсутнє або недостатнє опалення.Приміщення, яке не опалюється, відволожується і покривається пліснявою.

Всі зазначені чинники  призводять до підвищеної вологості, яка  створює сприятливе середовище  для появи плісняви та грибків на стелі, стінах.

     Грибок та пліснява виділяють в повітря  десятки та сотні спор. Саме вони є причиною розвитку цілого ряду захворювань:

  • алергія різних видів (в тому числі дерматози, які важко піддаються лікуванню;
  • астма;
  • хронічні захворювання дихальних шляхів;
  • головний біль, втома;
  • зниження імунітету

З грибком  необхідно  боротися. Перш за все потрібно позбавити його основного компоненту для життя – води. Треба осушити приміщення спеціальними приладами чи обігрівачами, а також забезпечити доступ свіжого повітря, наприклад, полагодити вентиляцію. Далі слід нищити ці мікроорганізми.   Складність процесу залежить від типу поверхні – чим гладкіша, тим легше очистити її від грибка. Плитку наприклад  в душових можна легко відчистити.  А якщо грибок з’явився на стінах чи шпалерах, треба робити ремонт. Потрібно  видалити  шари штукатурки, вражені пліснявою, використати спеціальне протигрибкове грунтування для поверхонь, а потім накласти нові шари штукатурки, пофарбувати стіни чи наклеїти шпалери. Якщо просто зішкребти “чорні плями”, то невдовзі грибок з’явиться знову.   Зробивши ремонт, слід стежити за вологістю в кімнаті і постійно провітрювати приміщення.  Бо за сприятливих умов проблема може виникнути знову. Грибок розмножується спорами, спори мікоскопічні і можуть перебувати навіть у повітрі. Абсолютно захиститися від грибка неможливо. Однак він проявляється лише у сприятливих умовах.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...