...

Чи з’являться в Україні дитячі садки при офісах?


Чи з’являться в Україні дитячі садки при офісах?

— Роботодавці в Україні почали активніше пропонувати заохочення працівникам. Готові оплачувати медичне страхування, харчування, дорогу, оренду житла. Це пов’язане з масовим відтоком кадрів за кордон, — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 45 років.

— Під час пошуку роботи українці в першу чергу звертають увагу на розмір зарплати, чи добросовісно її виплачують. А вже потім на заохочення, яке пропонують роботодавці. Найщедрішими вони були у докризові 2006–2007 роки. Тоді в Україні працювало багато іноземних компаній. Для них хороші соціальні пакети були звичною річчю. Пропонували працівникам страхування житла і медичне, надавали пільгові кредити. Водночас деякі українські роботодавці під виглядом бонусів “упарювали” виплату лікарняних та відпусток. Хоча вони є обов’язковими соціальними гарантіями в Україні.

Сьогодні деякі фірми думають про відкриття дитячих садків при офісах. Щоб співробітники могли залишати дітей під наглядом, доки працюють. Не відволікалися від роботи. Щоправда, це непросто зробити через законодавчі обмеження.

Водночас роботодавці намагаються зекономити. Не хочуть марно витрачати кошти. До кризи були популярні безкоштовні річні абонементи в спортзали. Потім виявилося, що люди користують ними максимум 1–3 місяці. Почали на 10–15 людей закупати по три абонементи, щоб по черзі користувалися ними. Також роботодавці проводять опитування серед працівників стосовно заохочень. Комусь важливіше мати гнучкий графік і медичне страхування. Іншому — навчання, харчування в офісі чи абонемент у спортзал і велопарковку.

Безкоштовні обіди, чай, каву та печиво пропонують не лише програмістам. Це практикують також на виробництві. Знову видають молоко на підприємствах зі шкідливими умовами праці. Роботодавці розуміють, що працівники йтимуть туди, де кращі умови. Конкурують між собою. Це стосується тих виробництв, де рівень заробітної плати однаковий.

Побільшало компаній, де працівників безкоштовно возять на роботу. Купують автобуси. Зокрема, це стосується підприємств у віддалених селах. Самостійно туди ніхто не добиратиметься. Затратно для працівника.

— На промислових підприємствах персоналу видають уніформу, пропонують медичне страхування. У декого є свої їдальні, де співробітники можуть харчуватися зі знижками, — каже 35-річна Інна ­Новицька, власниця компанії з підбору персоналу “Нова персона”.

— Підприємства не економлять на навчанні персоналу. Ще 10 років тому це була рідкість на ринку праці. Зараз роботодавці розуміють, наскільки це важливо. Навіть почали створювати корпоративні внутрішні школи.

Великі підприємства досі виплачують 13-ту зарплату. Вона є обов’язковим елементом соціального пакета. На менших комерційних підприємствах є річна премія. Щоправда, отримують її не всі працівники. А тільки ті, хто показав найкращі результати роботи за рік.

Сьогодні роботодавці в Україні конкурують за кадри з Польщею, Росією, Чехією. Люди їдуть за кордон, бо вдома платять менше. Тому роботодавці активно переглядають систему мотивації, намагаються підвищувати заробітні плати.

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК

Джерело: Gazeta.ua

Матеріали до теми