Чи збережеться право на пенсію за віком на пільгових умовах, якщо змінилася назва закладу?


Чи збережеться право на пенсію за віком на пільгових умовах, якщо змінилася назва закладу?

Чи збережеться право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2 розділу ХХІV «Охорона здоров’я та соціальна допомога», затвердженого постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461 лікарям, молодшим медичним сестрам в обласному спеціалізованому центрі (раніше — відділенні) комунального закладу, якщо змін у виробництві не відбулося, а лише відбулася зміна назви з відділення на центр?

Право громадян на належні, безпечні та здорові умови праці закріплено у ст. 43 Конституції України, ст. 153 Кодексу законів про працю України та іншими законодавчими актами.

Якщо внаслідок технологічних особливостей виробництва забезпечити повною мірою здорові умови праці неможливо, з метою забезпечення соціальних гарантій працюючим, зайнятим в шкідливих і важких умовах праці, статтями 51, 76, 100, 166 Кодексу законів про працю України та статтею 7 Закону України «Про охорону праці» передбачено надання пільг та компенсацій.

На підприємствах, де технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, передбачено обов’язкове проведення атестації робочих місць за умовами праці відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442.

Листом Міністерства соціальної політики України, від 12.08.2014 р. № 356/13/116-14 надано роз’яснення щодо проведення атестації робочих місць у медичних працівників установ охорони здоров’я що враховуючи особливий характер праці медичних працівників установ охорони здоров’я та соціального захисту населення, атестація робочих місць за умовами праці медпрацівників може здійснюватися за Інструкцією, затвердженою заступником Головного державного експерта з умов праці України та заступником Головного державного санітарного лікаря України (лист Мінпраці від 05.05.1995 р. № 06-1544 і МОЗ від 17.05.1995 р. № 5.05.08-370), згідно з якою атестація відповідних робочих місць проводиться комісійно, без проведення санітарно-гігієнічних досліджень.

Відповідно до п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці затвердженого постановою КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 р. № 442 атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Якщо протягом дії атестації структурний підрозділ у підприємстві змінює лише назву, а умови і характер праці при цьому залишаються незмінними, може бути ухвалено рішення щодо поширення результатів атестації робочих місць за умовами праці, проведеної на підприємстві з попередньою назвою структурного підрозділу. Відповідне рішення ухвалюється наказом підприємства.

У разі ухвалення такого рішення працівникам реорганізованого структурного підрозділу на підприємстві має бути збережено встановлені за результатами атестації робочих місць за умовами праці пільги та компенсації, в тому числі й право на пенсію за віком на пільгових умовах.

При цьому результати атестації можливо використовувати у реорганізованому структурному підрозділі підприємства тільки на період дії атестації робочих місць, тобто у 5-річний термін.

У разі, якщо внаслідок реорганізації змінюється не лише назва структурного підрозділу підприємства, а й умови праці, необхідно в обов’язковому порядку провести атестацію робочих місць за умовами праці.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...