...

Чи загрожують святиням Києва пожежі: в “Софії” не палять свічки, а Володимирський собор – без сигналізації


Після пожежі в знаменитому соборі Паризької Богоматері, через що обвалився шпиль і майже весь дах споруди, перевірити стан пожежної безпеки в своїх святинях вирішила і київська влада. “Сьогодні” випередили чиновників і самі вирушили перевіряти наші храми.

ВОЛОДИМИРСЬКИЙ СОБОР

Перше, що впало в око в храмі, – це два вогнегасники, розміщені прямо неподалік від ікон біля входу. Всього нам вдалося нарахувати 37 (!) вогнегасників у Володимирському соборі.


Фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”

До речі, всі вони були перезаправлені всього два дні тому, але, як нас запевнили у храмі, з пожежею в Парижі це нібито не пов’язане. На вулиці ми виявили два пожежних гідранти: один – біля зупинки транспорту, інший – біля входу в собор. А ось пожежних щитів з піском в храмі немає.


Фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”

“За всю історію існування святині пісок тут жодного разу не застосовувався, а сам храм побудований з незаймистих матеріалів. Володимирський ніколи не горів, та й гідранти знаходяться дуже близько до будівлі”, – розповів нам один з техпрацівників собору.

У Володимирському облаштована протипожежна сигналізація, але зараз вона не працює через ремонт.


Фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”

“СОФІЯ” З ПІСКОМ

Зазирнули ми і в найдавнішу святиню – Софійський собор. Там, на наше прохання, музейні доглядачі показали місця розташування вогнегасників. У соборі їх 18, і всі вони були замінені в кінці минулого року. Пожежні щити з піском є – їх два, і знаходяться вони на подвір’ї. В обох ящиках зберігається близько 200 кг піску.

Гідранти тут теж є, але не в соборі, а на вулиці.


Фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”

“Храм – пам’ятник ЮНЕСКО, його стіни покриті унікальними фресками, які писалися на мокрій штукатурці, тому гасити собор водою в жодному разі не можна”, – пояснив “Сьогодні” Вадим Кириленко, заступник директора Національного заповідника “Софія Київська”.

Він також розповів, що собор і його дзвіниця захищені від блискавок – кілька років тому в хрести на куполах вмонтували громовідводи. Пожежа не страшна і дерев’яному іконостасу собору.

“Він покритий спецрозчинами захисту від вогню”, – розповів нам один з робітників.

Цікаво, що у величезних люстрах для свічок горять не справжні, а електричні свічки.


Фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”

“З метою безпеки воскові свічки взагалі не використовуємо”, – пояснив Кириленко.

ЛАВРА

На Лаврській дзвіниці є зовнішній водопровід, який в разі пожежі допоможе рятувальникам гасити полум’я на різних ярусах дзвіниці.


Фото: Олександр Яремчук, “Сегодня”

Але як загасити пожежу на найвищому “поверсі” вежі, неясно, адже її висота 96,5 метри. У Києві всього дві пожежні драбини для гасіння висоток, але й вони піднімаються на висоту максимум до 90 метрів. Зате, в разі найменшого загоряння, спеціальна система пожежної сигналізації, яка встановлена ​​в 2014 році, миттєво передасть сигнал на пульт в ДСНС, і вони швидко приїдуть на місце. На дзвіниці всього шість вогнегасників. Але, як пояснили нам в адміністрації Києво-Печерського заповідника, цього цілком достатньо, так як будівля побудована з цегли, а дерев’яні конструкції оброблені спеціальними лаками.

АНДРІЇВСЬКА ЦЕРКВА

А ось потрапити туди ми не змогли через реставрації. Але робочі нам розповіли, що всередині храму є 13 вогнегасників. Реставратори ж зайняті обробкою дерев’яних елементів протипожежними засобами.

“Інтер’єр храму виконаний з дерева, тому ми покрили його спецлаками які на багато років захистять деревину від вогню, а красивий іконостас закінчимо обробляти спецзасобами до серпня”, – діляться планами майстри.

Не забули в церкві підключити спеціальну сигналізацію. Вона облаштована у вигляді декількох датчиків під склепіннями куполів, і, в разі задимлення або загоряння, вони миттєво передадуть сигнал на пульт ДСНС. До речі, встановлення сигналізації обійшлася в 140 тисяч гривень.

У ДСНС кажуть, що проводять планові щорічні перевірки культових споруд на початку року і перед великими святами.

“Під час останньої перевірки ніяких кричущих порушень ми не виявили. За нормами в храмах повинні бути вільними шляхи евакуації, наявність вогнегасників в залежності від площі будівлі, але не менше двох. Крім того, обов’язково повинна бути пожежна сигналізація, а дерев’яні конструкції оброблені спеціальними протизаймистими речовинами”, – розповіла нам Світлана Водолога, прес-секретар ДСНС Києва.

За її словами, більшу загрозу становлять свічники: якщо вони стоять на дерев’яній підлозі, то може спалахнути пожежа через впалу свічку.

“Свічники і підлога повинні бути з незаймистих матеріалів”, – підкреслила Водолага.

Нагадаємо, що пожежа в Нотр-Дамі почалася ввечері 15 квітня. Внаслідок того, що сталося біля собору впав дах і знаменитий шпиль. У той же час, як повідомляли служби порятунку і представники адміністрації храму, вдалося врятувати і його дзвіниці, і всі реліквії, що зберігалися всередині.

Джерело: “Сегодня”

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...